power yoga øvelser
Yoga

Hvad er power yoga? Læs alt om den udfordrende yoga her!

7. februar 2012Opdateret 20. november 2023
af redaktionen
Foto: Shutterstock
Power yoga får din puls op og får dig til at svede mere end andre yogaformer. Her giver vi en introduktion til hvad power yoga er, og hvilke power yoga øvelser, du kan lave.

Du kender måske den klassiske yoga med dybe vejrtrækninger og store stræk, men har du nogensinde prøvet den udfordrende men sjove power yoga?

Yoga handler om at komme i kontakt med sin krop, og det er der vist ingen tvivl om, at du kommer med power yoga. De udfordrende og dynamiske power yoga øvelser kræver fuldt fokus, og du kan ikke undgå at mærke, hvordan kroppens styrke bliver trænet.

Uanset om du har dyrket yoga i mange år eller er begynder, kan du dyrke power yoga. Læs med her og se, hvorfor power yoga helt sikkert er noget for dig!

Hvad er power yoga?

Power yoga er en yogaform med tempo og øvelser, der udfordrer både styrke og udholdenhed. Power yoga øvelserne er inspireret af yogatyperne vinyasa og ashtanga. Vinyasa kendetegnes ved åndedræt, flow og bevægelse. Ashtanga fokuserer på smidighed og styrke. Power yoga har samlet alt det bedste fra begge yogaformer og tilføjet lidt tempo.

Power yoga er nemlig en dynamisk yogaform, hvor der ikke er pauser imellem hver asana (yogastilling). Power yoga øvelserne kommer altså direkte efter hinanden i et flow, hvilket udfordrer kondition og udholdenhed.

Ligesom med mange andre yogaformer er åndedrættet i fokus, og hver ind- og udånding er instrueret. På trods af, at power yoga er mere dynamisk, sker alt på en kontrolleret og rolig måde, der både er intensiv, krævende, harmonisk og afstressende.

Lyder det mærkeligt, at power yoga både kan være hårdt og afstressende? Måske lidt, men det giver faktisk god mening, for med power yoga øvelserne kommer du ud af hovedet og ned i kroppen på en fantastisk skøn måde.

Power yoga øvelser

Øvelserne i power yoga er ikke meget anderledes end andre former for yoga, og yogaformen trækker som sagt inspiration fra vinyasa yoga og ashtanga yoga.

Øvelserne i power yoga er kendetegnet ved, at de kræver et godt opspænd i kroppens muskler og foretages i et flow uden pauser.

Nogle klassiske power yoga øvelser til et flow er:

https://imgix.femina.dk/1820-workout-planken.jpg

Planke pose

Denne power yoga øvelse kender du nok, og den er uden tvivl hård.

  1. Sæt hænder og tæer i måtten

  2. Stræk armene og spænd op i maven, så kroppen løfter sig.

  3. Hold posituren ca. 30 sekunder og bevæg dig videre.

I power yoga laves øvelsen også nogel gange med halvt bøjede arme, som hvis du var på vej ned i en armbøjning med armene ind langs kroppen.

Hunden_yogastilling

Hunden (downward facing dog/upward facing dog)

Fra planke kan du gå ind i hunden – enten downward facing eller upward facing dog.

  1. I downward facing dog har du hænder og tæer i måtten, mens du presser hoften op mod loftet.

  2. I upward facing dog, lægger du dig ned på maven med hænderne ved siden af brystet og løfter overkroppen op fra måtten.

Du kan også skrifte mellem downward facing dog og upward facing dog i dit power yoga flow.

https://imgix.femina.dk/media/article/5_gode_yoga_stillinger.png

Krigeren (warrier pose)

Fra downward facing dog kan du bevæge dig ind i krigeren.

  1. Flyt den ene fod frem mellem hænderne, så du står i en lang lunge position.

  2. Derfra rejser du overkroppen op, vender dig mod den vej, din krop nu åbner sig op imod. Hvis du har højre fod fremme, vil du skulle dreje dig mod venstre.

  3. Løft armene ud til siden og hold posituren et øjeblik.

yogaøvelse båden

Båden (boat pose)

Båden er en hård power yoga øvelse, der virkelig udfordrer dine mavemuskler.

  1. Sid på gulvet med bene strakt foran dig.

  2. Læn dig lidt tilbage, mens du løfter benene op fra jorden.

  3. Spænd i mavemusklerne for at holde balancen.

Hvis du ikke kan lave øvelsen med strakte ben, kan du lave den med bukkede.

barnets stilling

Barnet (childs pose)

Slut dit flow af power yoga øvelser af med barnets stilling. Her får du et øjebliks pause, inden du er færdig eller klar til et nyt flow.

  1. Sæt dig ned med benene under dig selv

  2. Bøj dig forover med armene strakt foran dig på gulvet.

  3. Lad hovedet synke ned til måtten og slap af.

Hvordan er power yoga anderledes?

Du kender måske yoga som en rolig, meditativ træningsform, hvor man langsomt bevæger sig rundt i forskellige positurer med fokus på dybe vejrtrækninger. Power yoga er (næsten) det modsatte af denne form for yoga. Og så alligevel ikke.

Power yoga har et langt højere tempo end mange andre yogaformer, og du kan være helt sikker på at få pulsen op og sved på panden, når du dyrker power yoga.

Vejrtrækning er dog en lige så essentiel ting i power yoga som i andre yogaformer, hvor det vejrtrækning og bevægelse forenes. Forskellen er blot, at vejrtrækningen sandsynligvis vil være hurtigere i power yoga.

Der findes mange forskellige yogaformer, som består af de samme grundelementer, men er forskellige i graden af styrke og smidighed. Her er power yoga en af de mere udfordrende på især styrke og udholdenhed sammenlignet med hatha yoga eller yin yoga.

Hvorfor er power yoga godt?

Power yoga udfordrer hele kroppen i både styrke, smidighed, kondition og udholdenhed, så du er sikret en god og hård træning med power yoga. Du får simpelthen alt i én træning med power yoga.

Hvis du har tendens til at synes, at træning er lidt kedeligt, så er det værd at prøve power yoga af. Power yoga øvelserne er nemlig udfordrende og sjove, og det høje tempo gør, at du slet ikke har tid til at tænke over, om det er hårdt eller kedeligt.

Er power yoga godt for begyndere?

Selvom det er en udfordrende form for yoga, er power yoga god til begyndere. Alle yogaformer handler om at være med på det niveau, man kan og møde sig selv der, og det samme gælder power yoga.

Hvis du er helt ny i yoga og ikke er vant til at dyrke motion, kan power yoga selvfølgelig være udfordrende for styrke og kondition.

Fordelen ved at dyrke power yoga som begynder er, at det er sjovt og dynamisk. Så hvis du ikke er så meget inde i at finde vejrtrækningen, langsomme bevægelser og sidde i sjove positurer, er den dynamiske power yoga helt sikkert noget for dig.

Læs også