Hvad er bikram yoga, hot yoga
Sundhed

Hvad er Bikram Yoga? Vi har prøvet den populære yogaform!

7. marts 2023Opdateret 20. november 2023
af Nina Bendixen & Redaktionen
Udgivet første gang 23. november 2011 Foto: Shutterstock
Bikram Yoga, også kaldet hot yoga, består af en række forskellige yogastillinger, der udfordrer din fleksibilitet - i 40 graders varme. Læs mere om den populære træningsform, der gav en af vores journalister sved på panden.

Har du hørt om Bikram yoga eller hot yoga?

Hot yoga og Bikram yoga minder meget om hinanden og er yogaformer indenfor hatha yoga, hvor man arbejder med at øge sin fleksibilitet. Yogaen dyrkes i et lokale, der er 37 til 40 grader varmt, for at man bedre kan løsne musklerne op.

Fælles for hot yoga og Bikram yoga er, at man skal være opmærksom på sin væskebalance og bør drikke rigeligt med vand undervejs, fordi man sveder meget.

Sved er kroppens måde at nedkøle sig selv på. Det er ikke et tegn på, at kroppen forbrænder mere. Så når man dyrker bikram yoga eller hot yoga, er det varmen, der fremmer svedperlerne på panden og ikke nødvendigvis selve træningen.

Til gengæld siges det, at yogaformerne gør dig mere smidig end andre yogaformer, fordi varmen øger blodgennemstrømningen i kroppen.

Hvad er hot yoga?

Hot yoga dyrkes i et 37 til 40 graders varmt lokale. Det er instruktøren, der bestemmer temperaturen.

Hot yoga består af en række forskellige yoga-sekvenser, der fokuserer på fleksibilitet og at løsne musklerne op. Sekvenserne bestemmes af instruktøren og kan variere fra gang til gang.

Du vil opdage, at varmen hjælper på de udfordrende stillinger, og at du muligvis bliver mere fleksibel i dine led og muskler.

Hvad er Bikram yoga og hot yoga godt for?

Efter et par sessioner med Bikram yoga eller hot yoga, vil du kunne mærke en række fordele. Hot yoga...

  • Lindrer stress
  • Normaliserer dit stofskifte
  • Du bliver smidig og fleksibel
  • Du får bedre blodomløb
  • Du bliver frisk

Kilde: bikramcph.dk

Det siges, at hot yoga har en udrensende effekt, fordi man sveder mere end normalt. Der er dog ikke tegn på, at hot yoga er bedre eller dårligere end almindeligt yoga, når det gælder vægttab.

De fleste vil opleve et øget væsketab, og derfor er det vigtigt at du drikker nok vand inden og efter en yogasession.

Hvis du er ny til yoga, er det en god ide at starte med at dyrke yoga i almindelig temperaturer.

Hvad er Bikram Yoga?

Hvor hot yogas sekvenser er mere op til instruktøren, udføres Bikram yoga derimod ud fra nogle faste principper.

En Bikram yoga-klasse varer typisk omkring 1,5 time. I løbet af den tid kommer man gennem 26 stillinger, som alle udføres i et rum med en temperatur på cirka 40 grader.

Selve Bikram yogaen er lavet til at bringe din krop i balance, helbrede eventuelle skader og gøre din krop mere fleksibel. Du får et bedre kredsløb, og yogaen er også kendt for at lindre stress.

Gennem bevægelse i udfordrende stillinger vil du også stimulere de organer, som sørger for, at du får blod rundt i kroppen – det er ifølge yogastudiet BikramCPH det, som får dig til at føle dig mere frisk og afslappet.

Trænerne bag yogastudiet understreger dog samtidig, at du skal ikke være bange for at tage en pause undervejs, hvis du føler dig lidt svimmel. Det er helt normalt, og dit helbred er meget vigtigere end yogatimen.

Fra Bikram yoga til hot yoga

Bikram yoga blev opfundet af engelsk indiske Bikram Choudhury i 70'erne i Los Angeles. Bikram yoga blev også kaldt for "Hollywoodstjernernes yoga".

Flere og flere yogastudier verden over er dog begyndt at kalde Bikram yoga for hot yoga istedet for. Og det er der en god grund til.

Bikram Choudhury er nemlig blevet anklaget for at have begået overgreb på flere af sine yogaelever.

Sagen blev for alvor kendt i Netflix-dokumentaren "Bikram: Yogi, Guru, Predator", og Bikram Choudhury er sidenhen flyttet væk fra Los Angeles.

Kilde: USA Today

Fokus på vejrtrækning i Bikram yoga

feminas journalist Nina Bendixen har været forbi BikramCPH i København, og her fortæller hun om sin oplevelse med Bikram Yoga i det varme studie:

Min krop har efterladt en silhuet af sved på håndklædet. Selv mine skinneben sveder. Bikram yoga giver ikke bare sved på panden, men på hele kroppen, og jeg kan vride mit tøj efter halvanden time i det tropiske lokale.

Intet mindre end 40 grader er det varmet op til, og efter en kold cykeltur i strid modvind tiltaler dette tropiske Bikram Yoga-klima mig mere end noget andet.

Jeg bliver hurtigt overvældet af den dybe Bikram Yoga. Der er stort fokus på vejrtrækning, og flere gange må jeg have hovedet mellem benene for at få ilt til hjernen.

Min puls er mærkeligt høj, når man tænker på, at det eneste, jeg bedriver de første fem minutter, er at trække vejret med hænderne under hagen.

Jeg kan mærke min puls pumpe under huden, imens vi bevæger os gennem de 26 stillinger. Det er næsten, som om den løfter huden fra knoglerne. Men Bikram Yoga føles faktisk rigtig rart, for jeg kan mærke, at min krop arbejder på en sund måde.

Husk, at drikke vand og spise salt!

Jeg har taget en yoga-top på til træning, men halvvejs gennem bikram yoga-sessionen opgiver jeg min blufærdighed og smider trøjen. Den er blevet helt tung og gennemblødt af sved og skjuler alligevel ikke noget mere.

Bikram_yoga_yogamaette

Alle de andre på holdet står også i top og shorts, men folderne i huden betyder lige pludselig ikke noget for nogen af os. Vi er i den samme svedige båd.

Efter Bikram Yoga-timen mærker jeg, at huden på min ryg smuldrer, og mine ben ryster under mig. Jeg tømmer en fyldt flaske vand på to minutter, og mit hoved føles klart og afslappet.

Det er virkelig en fed oplevelse, så jeg glemmer hurtigt min kamp undervejs i heden. Selvom det var hårdt, kommer jeg helt sikkert igen for at udfordre det lille helvede.

Bikram yoga er en lang proces

Tine Søndergaard er ejer af yoga-studiet, hvor jeg har prøvet bikram yoga for første gang. Hun fortæller mig, at yogaformen er inspireret af fordelene ved varmen i det indiske klima, hvor yoga oprindeligt kommer fra.

Ved at dyrke Bikram Yoga får du stabiliseret dit søvnmønster, øget din lungekapacitet og koncentrationsevnen, afstressert dit sind, styrket dine muskler og din smidighed, siger hun.

- Men det er en lang proces, og kroppen skal vænne sig til din nye sunde livsstil.

Jeg er spændt på, om min krop kommer til at reagere på yogatimen i aften. Tine Søndergaard fortæller dog, at det er helt normalt, at kroppen kan reagere på bikram yoga i starten.

- Man skal ikke blive forskrækket, hvis man får hovedpine eller ikke kan sove om natten efter de første par gange, for du har sat godt gang i organerne, og kroppen bliver ved at arbejde, efter du har forladt lokalet, siger hun.

- Alle kan dyrke yoga. Et åndedrag ad gangen. Hvis du kan trække vejret, kan du også dyrke yoga. Uanset hvor du er, uanset hvem du er, lover hun og tilføjer:

- Og alle skal have nem mulighed for at gøre det. Derfor laver vi alle yoga-programmerne gratis tilgængelig for dig hjemme i stuen, i pausen på arbejdet eller på ferien. Du bestemmer, hvornår yogaen passer ind i din hverdag - og så er det bare at trykke play.

Nemme yoga-øvelser med femina

Hvis du ligesom journalist Nina Bendixen har mod på mere yoga, har femina heldigvis en yoga-kanal på YouYube med en lang række videoer, som du kan se helt gratis.

Tanken er at gøre yoga så let som muligt for så mange som muligt. Vi vil være med til at løfte danskernes trivsel og hverdagslykke, og vi tror på, at yoga kan skabe et bedre liv for flere.

Derfor har femina lavet en yoga-kanal i samarbejde med den erfarne yogalærer Karen Pallisgaard.

Klik her for at komme videre til yoga-kanalen, hvor du kan se alle videoerne gratis.

Læs også