alaskalaks
Mad

Alaskalaks-nigiri med soyaglace

23. april 2012
af Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Opskriften er en del af en gæstemiddag med do it yourself-sushi. Her får du opskriften på Alaskalaks-nigiri med soyaglace

Alaskalaks-nigiri med soyaglace 16 stk.

Du skal fryse din fisk inden brug (medmindre din fiskehandler har gjort det). Den skal have været frosset i mindst 24 timer ved mindst ÷18°, inden du bruger den. Tø den langsomt op i køleskabet.

DET SKAL DU BRUGE

½ dl soja
½ dl sukker

ENDVIDERE
knap 1 portion sushiris (se opskrift nedenfor)
200 g alaskalaks
wasabi

TILBEHØR
soja
syltet ingefær
wasabi

Kom soja og sukker i en kasserolle, og reducér det til ca. det halve. Sæt det koldt indtil brug.
Form risene til 16 aflange boller. Skær laksen i 16 skrå skiver, kom en smule wasabi på hvert stykke laks, og læg det på risen med wasabien nederst. Top nigirierne med sojaglace, og servér straks med mere sojaglace, ingefær og wasabi.

SUSHIRIS
Risene er nærmest det vigtigste, når du laver sushi. Der er mange ritualer forbundet med kogning af sushiris, og jeg beklager på forhånd min amatør-tilgang til processen. Her er det, der virker for mig!

(1 portion)
3 dl sushiris
masser af koldt vand
3½ dl koldt vand
2½ spsk. riseddike
1½ spsk. sukker
½ tsk. salt

Skyl risene i koldt vand. Kom dem i en skål med masser af koldt vand, og vend dem rundt og rundt med hånden. Skift vandet, og bliv ved, til vandet er klart. Det tager uendelig lang tid, men selv jeg springer ikke over her.
Lad risene dryppe af, og kom dem i en gryde med 3½ dl vand. Kog risene op, og lad dem simre under låg i 10 minutter. Sluk for risene, og lad dem trække i yderligere 10 minutter. Løft ikke låget! Rør imens eddike, sukker og salt sammen, til sukkeret er opløst, lun det evt. i en kasserolle, så det bliver helt opløst.
Køl risene ned, og vend lagen med risene. Risene bør køles i et stort træfad og røres forsigtigt i med en træske. Det gør jeg nu ikke, jeg breder dem bare ud i et fad. Og så er de klar til sushi.

MERE SUSHI

California inside-out

Maki med pankostegt kylling og goma

Gunkan-maki med tatar & stenbiderrogn

Syltet ingefær

Læs også