https://imgix.femina.dk/media/b1645a2aca6d4b9ea4a37bf610d715ae.jpg
Rejser

Vilde og vidunderlige Færøerne

21. marts 2010
af Susanne Gustafsson
På Færøerne får man naturoplevelser for alle pengene - både af den utroligt smukke og af den utroligt kolde slags

Får

Leverandør til det færøske folk - det uundværlige får.

Som navnet Færøerne siger, har fårene altid været livsvigtige på øerne, og ulden kaldes færøernes guld. Havde jeg haft et par dage mere på øerne i den lumske Nordatlant, havde jeg afgjort købt en tyk strikket trøje - eller garn til en, for nu forstår jeg, hvorfor ALLE færinger har de hjemmestrikkede trøjer på!

På med termodragterne
Færøerne afhænger af vejret, og selvfølgelig også om vi kommer ud at sejle med sejlskonnerten Nordlysið, men vejret står os bi i dag - det er tørt og blæsten overskuelig. Da det trods alt er koldere heroppe, end jeg har forventet, tager jeg tre T-shirts uden på hinanden + uldtrøje + regnfrakke, tørklæde og handsker. Og ud sejler vi. Og inde i bugten ved Tórshavn går det fint med at holde varmen. Men så snart vi runder den første pynt, er vinden iskold, så vi landkrabber tager taknemmelige imod skippers tilbud om termodragter.

Elefantklippen ved Vestmanna

Elefantklippen ved Vestmanna.

En koncertgrotte
Vi sejler ind i den store, dybe grotte, hvor man holder koncerter, fordi akustikken er ret vild, og der kan sidde et halvt symfoniorkester på klippehylderne derinde. Vi sejler lige lukt ind i bjergets sorte mørke gennem en smal åbning. Motoren er slået fra, så vi kun hører havet og os selv, mens lyset følger os bagfra, og lige akkurat inden det svinder helt ind, kommer lyset et nyt sted fra - totalt eventyrligt og troldeagtigt - og vi sejler mod det lokkende lys fra åbningen ud mod havet, hvor Nordlysið har lagt sig i hele sin smukke profil som en anden diva.

Færøerne

Spændingen driver værket
Vestmanna kører vi til næste dag, for igen skal vi til søs, men denne gang for at se de fantastiske fuglefjelde. Det skyer til i løbet af morgenen, så skipper råder os til at klæ' os varmt på, men vi har i forvejen alt det tøj på. Himlen skifter hele tiden farve fra truende, næsten sortgrå til mildere blåtoner - meget dramatisk. Undervejs ser vi tove, der er spændt ud mellem de i vores øjne fuldstændig utilgængelige klipper, og Jógvan fortæller, at de færøske mænd kravler op ad de vildeste klipper, som ligner det rene selvmord, for at fange fugle i sæsonen, for som han siger: "Det er spændingen, der driver værket". Vi bliver dog i vores båd.

Læs også:

På eventyr i Nordisland

På smuttur til det storslåede Grønland

Oplev Bornholm - Rå og romantisk

Læs også