https://imgix.femina.dk/media/8697ec61310746d99ac9c8b805dca975.jpg
Rejser

På smuttur til det storslåede Grønland

23. september 2009
af Lise Dakinah
Foto: Camilla Hey
En smuttur til Kangerlussuaq i Grønland på 5 dage, kan man gøre uden at vælte budgettet. Og så byder Grønland på helt fantastiske og unikke oplevelser, man kun kan få lyst til at komme tilbage at uddybe

Da skyerne et øjeblik er blæst væk, ser jeg fra flyvinduet det, der ligner riller på en sandbund i blå, turkise og hvide nuancer. Rillerne er 50 meter dybe gletsjerspalter, og jeg får kriller i maven ved tanken om, at jeg de næste dage skal ud og gå på den tre kilometer tykke indlandsis på Grønland.

Smuttur til Grønland

FEMINA rejste med Grønlandseksperten, der arrangerer individuelle rejser og grupperejser til Kangerlussuaq og andre steder i Grønland samt ture med skib langs kysten. Sæsonen løber fra februar til midten af november. Priserne starter ved 4.995 kroner for fem dage i februar.

Læs mere på Grønlandseksperten

Fabelagtigt nordlys
Verdens største ø kan nås på fire og en halv time fra København, og vi lander i Kangerlussuaq, det tidligere Søndre Strømfjord. Vandrerhjemmet Old Camp, som vi skal bo i, er en samling rødmalede træbarakker cirka en kilometer uden for byen. "Der er nordlys, der er nordlys," gjalder en stemme ned ad gangen på vandrerhjemmet. Klokken er 23, og hoveddøren smækker ivrigt efter folk, der skynder sig ud. Hele himlen er ét bevægeligt, grønt gardin, der ser ud, som om det blafrer i vinden helt oppefra og helt ned til jorden.

Nordlys

Nordlys - det er som at være på en anden planet.

Køb endelig noget lækkert moskusoksekød og rensdyrkød med hjem. Du kan bestille på kontoret i Old Camp, så bliver det vakuumpakket og frosset ned og er klar til afhentning i forretningen "Brædtet", der ligger lige ved lufthavnen.

Man føler sig så uendeligt lille
Næste dag står der indlandsis på menuen. Vi kører af sted i de mærkeligste rektangulære hvide busser. Bussen stopper, vi skal ud og rundt om nogle klipper til fods. Og lidt som at træde over en dørtærskel står vi pludselig på indlandsisen. Foran, lige fremme og til begge sider er der hvid, blå og turkis is med en blå himmel ovenover, så langt øjet rækker, og jeg føler mig uendelig lille. På den efterfølgende slædetur nyder jeg en fantastisk udsigt ud over den dybfrosne Kangerlussuaq-fjord, der ligner et postkort fra Grønland.

Indlandsisen

Indlandsisen set fra oven.

En ubeskriveligt lækker buffet
Tilbage i Old Camp. Det er i aften, vi får den helt store overraskelse i Roklubbens restaurant, der ligger ved Lake Ferguson. Her regerer køkkenchef Kim Ernst, og i aften har han i den grad rullet sig ud i en 23-retters buffet. Hans hvalcarpaccio rullet sammen om pesto er ubeskrivelig lækker. Det samme er hans grønlandske specialiteter - tørret hellefisk, tørret sæl, moskusokse på tre måder, kammuslinger i citronsauce og grønlandske rejer. Næste morgen er der afgang. Det har været fem dage sprængfyldt med oplevelser og indtryk, der kan samles som perler på en snor.

Se også:
Algarve for livsnydere

Genfind romantikken på Ærø

Oplev Bornholm - rå og romantisk

Læs også