https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/foedsel/2015/januar/dittearbjerg612.jpg
Gravid

Ditte fødte, mens hendes ældste søn kæmpede for livet

22. januar 2015
af Carsten Holst. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Jørgen ploug
For Ditte Arbjerg var fødslen af sønnen Gustav en gigantisk rustjebanetur af alverdens følelser. Få meter fra barselssengen kæmpede hendes ældste søn nemlig mod døden...

Ditte Arbjerg glemmer aldrig mandag den 6. januar 2014.

Det var den dag, hun gennemlevede en umenneskelig følelsesmæssig rutsjetur, som for evigt vil stå indprentet i hendes sind.

Læs også: Opdagede først sin graviditet under fødslen

Klokken 12.15 fødte hun på Skejby Sygehus en sund og velskabt dreng, Gustav. Men den nybagte mor havde svært ved at glæde sig. Dittes tanker var nemlig et helt andet sted.

Storebror kæmpede for livet

På en sygestue lige under barselsstuen lå på præcis samme tid hendes kræftsyge søn, William på 4 år, isoleret og kæmpede for sit liv.

- Det var en helt grotesk dag. Jeg fødte et barn, men var samtidig bange for at miste et andet. Jeg syntes ikke, jeg kunne tillade mig at være lykkelig for Gustav, når jeg samtidig frygtede for Williams skæbne. Mine tanker skiftede fra at være mørke til lyse ligeså hurtigt, som når man tænder for en kontakt, siger Ditte Arbjerg til Ude og Hjemme.

Svært at glæde sig til fødslen

Heldigvis tyder alt nu på, at William bliver helbredt for den leukæmisygdom, der ramte ham i efteråret 2013.

Men Ditte mindes den tid, da hun på grund af Williams alvorlige sygdom ikke kunne glæde sig over de små spark i sin gravide mave.

Læs også: Fødslens forløb - de 3 faser i din fødsel

- Det var følelsesmæssigt helt umuligt at glæde sig til fødslen, når William modtog kemobehandlinger, og jeg samtidig var indlagt på sygehuset med ham. Jeg er så taknemmelig over, at William tilsyneladende er rask igen. Det har været en hård tid. Først nu tør jeg glæde mig ubetinget over alle mine tre børn (William, Gustav og storesøster Hannah på 7 år, red.), siger Ditte.

Troede han skulle på ferie

Den 31-årige mor fra Skjald i Vestjylland var højgravid med termin midt i januar, da William i november 2013 fik konstateret leukæmisygdommen Akut Lymfoblastær Leukæmi (ALL). Helbredsprocenten er 80.

Efter 6-7 uger med feber, der kom og forsvandt med mellemrum, blev Ditte henvist til undersøgelse på sygehuset i Herning. William skulle straks videre til Skejby Sygehus.

På vej til sygehuset troede den 4-årige dreng, at han skulle på ferie. Ditte husker, at da de kørte igennem Silkeborg, udtrykte William håb om, at der var swimmingpool på det feriested, de var på vej til.

Bestemt ingen badeferie!

Men kræftafdeling A 20 på Skejby Sygehus er ikke et sted, hvor noget barn ønsker at holde ferie.

Her er døden desværre en hyppig gæst, og de fleste børn har ikke hår på hoevedet. Da Ditte Arbjerg fødte Gustav, døde et 2-årigt barn på stuen ved siden af William.

Læs også: 10 råd til at klare veerne

Det var den frygt, nemlig at miste William, som Ditte havde i sig, da hun lagde sig i barselssengen 14 dage før termin. Lægerne havde besluttet at fremskynde fødslen, fordi man ville bruge stamceller fra Gustav til at helbrede storebror William. Heldigvis blev der ikke brug for stamcellerne, og i øvrigt matchede de heller ikke.

Kyssede kræftsyg søn farvel inden fødsel

Mandag den 6. januar kyssede Ditte sin kræftsyge dreng på panden, inden hun begav sig en etage højere op for at føde Gustav. Under fødslen var hendes mand, Tommy Søgaard Andersen, hos William.

Ditte kunne derimod kun være hos William i tankerne. Hun vidste, hvor meget han glædede sig til at blive storebror, og hun glemmer aldrig det øjeblik, da hun to timer efter fødslen lagde sin nyfødte søn ned til William i sygesengen.

Storebror var pavestolt!

Lys fremtid forude

Fredag den 10. januar blev William udskrevet og kunne næsten ikke med at komme hjem til sin lillebror. Han har taget opholdet på Skejby Sygehus i stiv arm og beklager sig sjældent over noget.

Den tapre storebror skal være i efterbehandling i to et halvt år, men alt tegner fint, og alle tal er gode. Ditte Arbjerg er ikke i tvivl om, at stoltheden over at være blevet storebror gav William kræfter og energi til at kæmpe i sygesengen.

Sygdommen er nu under kontrol, og den lille familie går fremtiden i møde med stor glæde og forventning.

- I fjor var julen præget af kaos, frygt og sygdom. I år får vi den bedste jul nogensinde, siger Ditte Arbjerg.

Læs flere virkelige fødselsfortællinger her
Fødslens forløb - de 3 faser i din fødsel
10 råd til at klare veerne

Læs også