Børn aldersforskel
Familieliv

Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?

9. januar 2018
Redigeret d. 9. januar 2017 (udgivet første gang d. 5. februar 2015) af Anne Romanelli, Foto: Panthermedia
Der er både fordele og ulemper, uanset om du får børn med stor eller lille aldersforskel. Til gengæld er der en klar anbefalet ’ventetid’ mellem to graviditeter, når det kommer til mors krop.

De fleste forældre har sikkert tænkt over, hvad den perfekte aldersforskel mellem deres børn er. Det er dog ikke helt så enkelt at svare på, for der er flere faktorer, der spiller ind, når en familie skal 'planlægges'. Vil du overhovedet have flere børn end et, så anbefaler sundhed.dk, at du i hvert fald sætter tid nok af mellem to graviditeter til, at både mor og barn kommer bedst muligt ud af det. Nogle mødre har brug for meget tid mellem to graviditeter af enten fysiske eller psykiske årsager, mens andre bare vil i gang med det samme igen og vurderer måske, at både mors krop og familien som et hele er parate til det.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Forældres favoritbarn er...

Anbefaler 18-59 måneder mellem to fødsler

Når det kommer til, hvad din krop kan klare, er det måske værd at skæve til en undersøgelse fra 'The Journal of the American Medical Association'. Her har forskere fundet frem til, hvad det optimale tidsrum mellem en fødsel og næste undfangelse er, ved at sætte tidsrummet i forhold til negative hændelser omkring graviditeten hos mor og barn.

Forskerne konkluderede, at et tidsrum på mellem 18 måneder og 59 måneder mellem en fødsel og næste undfangelse er optimal.

Det er, i følge undersøgelsen, fordi kortere tid end 18 måneder eller længere tid end 59 måneder øger risikoen for bl.a. spædbarnsdød, barnedød og undervægt hos barnet, mens for kort tid mellem to fødsler for mor kan give øget risiko for blødning i graviditeten og for tidlig vandafgang. Desuden kan 6 måneder eller mere efter afsluttet amning anbefales, for at mor kan genopbygge sine ernæringslagre.

LÆS OGSÅ: Drengefamilier vælger oftest at få endnu et barn

Søskendes alder: Hvad er rigtigt for DIN familie?

Tidligere sagde man, at den bedste aldersforskel mellem søskende var 3 år, da barnet i dets første 3 leveår er uselvstændigt og har stor gavn af at have sine forældre for sig selv. Skete det, ville det også være psykisk bedre rustet til at dele forældrene med en ny bror eller søster.

I dag er der dog ifølge sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen ikke en 'perfekt' aldersforskel mellem søskende, og der er fordele og ulemper ved alle aldre.

2 års aldersforskel eller mindre:

- Får man børn med under 2 års aldersforskel, så vil de ofte kunne lege sammen og være meget lige. Det kan så have den ulempe, at man ofte kommer til at sammenligne de to og derfor stille for mange krav til den yngste, som naturligt ikke vil kunne honorere samme krav. Det kan her også spille ind, hvorvidt det er en pige eller dreng, der er yngst eller ældst. Hvis den ældste er en søn og den yngste en datter, så vil forskelligheden ofte ikke virke så stor, som hvis den ældste er en pige og den yngste en dreng, fordi piger generelt er lidt mere modne end drenge, siger Helen Lyng Hansen.

At få børn, som er tæt på hinanden i alder, kan også være særligt udmattende for forældrene - ikke mindst, hvis det første barn (stadig) er meget krævende.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du søskendejalousi

3-4 års aldersforskel:

Med 3-4 års aldersforskel kan det være nemmere at give hvert barn mere individuel opmærksomhed, og så er der typisk mindre søskendejalousi, da den store godt kan forstå, når den lille har brug for mor og far. Det ældre barn kan måske endda hjælpe til med de små søskende. Disse børn vil til gengæld være på forskellige stadier i opvæksten og måske lege mindre sammen, end dem som er tæt på hinanden.

- Får man børn med 3-4 års mellemrum, så vil de i en kort periode kunne følges ad i f.eks. en integreret institution. Derfor vil de stadig have en verden tilfælles. Men forskellen mellem dem, især når den ældste starter i skole, og den yngste stadig er i børnehave, vil være tydelig, og de vil naturligt være på hvert deres niveau. Den ældste vil dog altid være en, den yngste ser op til og gerne vil lære af, siger Helen Lyng Hansen.

LÆS OGSÅ: Søstre giver større lykke end brødre

5 års aldersforskel eller mere:

Hvis man får børn med 5 års mellemrum eller mere, vil de stadig kunne have stor glæde af hinanden. Men jo større aldersforskellen er, jo mere vil det virke som to 'enebørn', man opdrager, da de udviklingsmæssigt er to helt forskellige steder i livet, forklarer Helen Lyng Hansen:

- I takt med, at børnene vokser op, vil den ældste naturligt kunne få mere og mere ansvar og vil f.eks. godt kunne passe den yngste. Det kan give den ældste ansvarsfølelse at skulle tage sig af den yngste - modsat kan det jo også gøre, at den ældste føler sig presset til at tage sig af den yngste, hvis aldersforskellen er meget stor, siger hun.

Sundhedsplejersken understreger dog, at jo ældre børnene bliver, jo mere udligner aldersforskellen sig. Hun råder forældre til at finde ud af, hvad der passer bedst ind i den enkelte familie, og så vil man også have bedre overskud til at tackle de konflikter, der vil komme.

Læs også