https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/emmagad3prim.jpg
Familieliv

Børneopdragelse - del 3: Krise på besøg hos andre

17. november 2014
Af Camilla Rosenlund. Redigeret af Anne Romanelli
Glipper den perfekte børneopdragelseopdragelse indimellem derhjemme, går det nok. Det er straks værre, når du skal håndtere krisen, mens andre kigger på. Her får du eksperternes råd til, hvordan du tackler typiske hverdagskonflikter i offentligheden...

Vi har fundet ni klassiske konflikter fra hverdagen og spurgt børneekspert Charlotte Højlund og familierådgiver Lola Jensen, hvordan du håndterer situationen bedst muligt.

3 kriser på besøg hos andre

Efter du har fået børn, kan andre menneskers måder at gøre tingene på være svære at tage hensyn til. Især hvis det, de gør, kommer i konflikt med din måde at håndtere børneopdragelse på. Derfor opstår der ind i mellem konflikter, når I har gæster eller er på besøg hos andre.

Bordskik

I spiser middag hos en af dine nære veninder. Halvvejs inde i måltidet rejser hendes børn sig fra bordet og løber af sted for at lege. Hjemme hos jer holder i bordskik, men da dine børn ser de andre gå fra bordet, vil de også gerne med hen og lege.

Charlotte Højlund: Der er jeg meget firkantet. Dit hjem, dine regler, mit hjem, mine regler. Der må man rette ind, for du kan ikke påføre din egen opdragelse på andre mennesker. Børn kan godt forstå, at der gælder forskellige regler forskellige steder.

Lola Jensen: Børn kan godt skelne mellem ude og hjemme, så lad dem bare løbe med. Men der er situationer, hvor du gerne må markere og holde fast i jeres egne regler. Er I for eksempel på besøg et sted, hvor slikskålen bliver sat frem med ordene: "Bare tag for jer", er det helt fint at sætte grænser for dine børns indtag. Det er trods alt dig, der skal døje med den efterfølgende mavepine. Så situationen afgør, om du skal skik følge eller land fly.

Oprydning

Efter en dejlig dag med besøg af venner, snakker jeres besøgende om, at de snart skal hjem. Du kaster et blik ind på børneværelset og kan se, at alle legesagerne har været i spil. Jeres venner kalder på deres børn, men gør ikke mine til at bede dem hjælpe med oprydningen.

Charlotte Højlund: Det kommer an på, hvor godt du kender din veninde. Jeg har gjort det med min søster og hendes børn, da der bare var legetøj ud over det hele.

Lola Jensen: Du skal ikke bede dine venners børn om hjælp til oprydningen. Når de er gået, hjælper du selv dine børn med oprydningen. Her, som så mange andre steder i livet, handler det om at vælge sine kampe.

Rygning

I er på besøg hos dine svigerforældre. Din svigerfar ryger pibe, og mens I sidder og drikker kaffe, hiver han piben frem og gør klar til at tænde den.

Charlotte Højlund: Den er mere kompliceret. Du kan godt tage en snak og spørge, om de ikke kan gå udenfor og ryge. Jeg synes, det er synd at forbyde bedsteforældrene at se børnene, hvis de ryger. Men de skal selvfølgelig ikke ryge børnebørnene lige op i hovedet.

Lola Jensen: Inden det blev slået fast, hvor sundhedsskadelig tobaksrøg er, var min holdning, at man som besøgende måtte affinde sig med røg i hjemmet. I dag, hvor vi ved hvor sundhedsskadeligt passiv rygning er, mener jeg, at du skal bede om, at der ikke bliver røget indendørs, når I er på besøg. Sig det på en måde, hvor det er røgen og ikke rygeren, der er problemet.

Læs også