fredfyldt baby der ammer
Gravid

Amning: 9 typiske problemer - og hvordan du løser dem

12. december 2017
af Karoline Mathilde Rasmussen og Christina Alfthan
foto: Panthermedia
Sår på brystvorterne, brystbetændelse, for lidt mælk og forkert sutteteknik. Der kan være mange problemer forbundet med amning. Vi har samlet de mest almindelige og bedt en jordemoder om løsningen.

Amning: 9 typiske problemer - og hvordan du løser dem

For mange kvinder kan det være SÅ svært og føles rædselsfuldt, når amningen ikke fungerer. For man står jo der med et lille barn, der skriger - og er amning ikke noget, vi som mødre bare skal kunne? Nej, ikke hvis man spørger jordemoder Ditte Bach.

Amning er et håndværk, mener hun. Ditte Bach er, udover at være jordemoder, også direktør for Baby Instituttet og medforfatter til bogen ”Amning med ESA-metoden”. Bogen vil groft sagt lære kvinder at amme, for ifølge forfatterne er amning et håndværk, der (sat på spidsen) er ved at uddø. Sammen med kollegaen Charlotte Utzon har hun udviklet ESA-metoden, der dækker over ”Effektiv, Smertefri Amning”.

Bogen er hands on, og skal hjælpe flere mødre med at få succes med at amme gennem viden og praktiske teknikker. Vi har snakket med hende om nogle af de typiske problemer, der kan opstå med amning, og hun giver sine bedste råd til, hvordan du bedst muligt løser dem.

LÆS OGSÅ: Refluks: Er din baby den sureste baby i verden?

9 typiske ammeproblemer

1. Mit barn sutter forkert

- Det skyldes oftest, at barnet ligger for yderligt og kun har selve brystvorten inde i munden. Det betyder, at brystkanalerne bliver afklemt, undertrykket i brystet bliver minimeret, og selve amningen kan føles meget smertefuld. Når det gør ondt at amme, er det hverken optimalt for brystvorte, for mor eller for barnet, siger Ditte Bach.

- Løsningen er derfor ofte, at barnet skal have mere af brystet ind i munden. Man skal være mindre forsigtig, end man umiddelbart tror, og man skal turde at tage barnet helt ind til brystet.

2. Jeg har ikke nok mælk

- Dette problem bunder ofte i, at man i ammeopstarten ikke har fået tømt sin råmælk ud. Brystets mælkekirtler skal startes op til produktion, og det bliver de ved, at råmælken bliver tømt.

– Hvis man finder ud af, at man ikke har nok mælk til sin baby, skal man arbejde på sin babys teknik ved brystet. Barnet skal have et effektivt og kraftfuldt sug, og det kan kun lade sig gøre, hvis der er nok at brystet inde i munden.

- Sørg også for at variere dine ammestillinger. Der, hvor babyens hage er placeret, er der, hvor brystet tømmes bedst. Du kan desuden stimulere brystet med brystpumpe og sørge for hyppigere tømning af brysterne, siger Ditte Bach.

3. Jeg bruger suttebrik – hvordan vænner jeg mit barn af med den?

- Suttebrikker giver anledning til flere problemer, end de løser. Derfor bør du undgå dem helt, medmindre der ikke er andre udveje. I det tilfælde bør du vænne dit barn af med suttebrikken så hurtigt som muligt. Det kan desværre være ufatteligt svært, men det kan lykkes.

- For at komme af med suttebrikken er det vigtigt, at du finder ud af, hvad det bagvedliggende problem er. Sutter barnet ikke godt nok, er mælkeproduktionen for lille, føles amningen for smertefuld? For så er det de problemer, der skal arbejdes med, siger hun.

- Du kan prøve at fjerne suttebrikken under en amning og lægge din baby direkte til brystet. Her skal du fokusere på at få lokket så meget af brystvorten ind i munden, som svarer til suttebrikken, så der er noget at tage fat om. Brystvorten skal op i den bagerste del af ganen, for det er der, svøberefleksen sidder.

4. Jeg har sår på brystvorterne

- Sår på brystvorterne kan skyldes to ting. Den ene type sår på brystvorten kommer af, at barnet ligger og kører tungen på brystvorten. Tungen er ru, så det giver følelsen af sandpapir mod hud. Brystvorten bliver slidt, og det giver sår, siger Ditte Bach.

- Den anden type skyldes, at barnet har fået for lidt brystvorte ind i munden. Det betyder, at brystvorten bliver klemt flad, og brystvorten sprækker, hvilket er meget smertefuldt.

- Begge typer af sår bunder i, at barnet ligger for yderligt på brystvorten, og det kan afhjælpes med mere bryst i munden. Desuden hjælper det også at smøre brystvorten i fed, fugtgivende creme, som kan holde sårskorpen blød.

LÆS OGSÅ: Billede af modermælk går viralt - læs den utrolige historie her

5. Jeg har brystbetændelse

- Der er to former for brystbetændelse: en bakteriel og en mekanisk.

Den bakterielle brystbetændelse kommer stort set altid af sår på brystvorterne, som kommer af dårlig teknik. Den mekaniske brystbetændelse skyldes, at der er mælk i brystet, som ikke bliver tømt ud. Det trykker og laver uro, og kroppen vil forsøge at få mælken væk ved at lade temperaturen stige, og det giver de samme symptomer som bakteriel betændelse, siger hun.

- Sørg altid for at området omkring brystvorterne samt ammeindlæg altid er rene og tørre.

- Hvis det er bakterier, kroppen ikke kan håndtere, skal betændelsen behandles med antibiotika. Men hvis det skyldes en mekanisk betændelse, skal brysterne tømmes ud, hvilket vil få betændelsen til at forsvinde igen. Der er stor risiko for, at betændelsen vender tilbage, og derfor er det en god ide, hvis du kan finde ud af, hvad den skyldes. Hvis din baby har en god ammeteknik, kan den selv tømme dit bryst effektivt, hvilket vil gøre, at du kan undgå brystbetændelse igen, siger hun.

6. Jeg får ikke tømt brystet ordentligt

- Problemet kan skyldes en overproduktion af mælk, hvor barnet ikke kan spise al maden, der bliver produceret. Her er løsningen, at du reducerer produktionen, så den passer til dit barns behov. Det gør du fx ved blokamning, hvor man giver barnet mere af det samme bryst, inden du skifter til det andet bryst. Når brysterne ikke bliver tømt så hyppigt, nedsættes mælkeproduktionen.

- Men oftest skyldes det, at barnet ikke har teknikken til at tømme brystet for mælk og råmælk. Her er det altså igen teknikken, der skal arbejdes på, siger Ditte Bach.

7. Jeg har svært ved de forskellige ammestillinger

- Oftest skyldes dette problem, at ammepuderne for dårlige, flade og små, så børnene ligger og synker ned i dem. Ammepuderne er tit alfa og omega for at få ordentlige ammestillinger. Puden skal være så høj, at barnet ligger helt oppe ved brystet, så når barnet slipper brystvorten, skal brystvorten og barnets mund være i nærheden af hinanden. Hvis der er 5-6 centimeters afstand, er det alt for meget, og det giver et helt unødvendigt træk i brystet. Med den rigtige ammepude er du hjulpet godt på vej, siger Ditte Bach.

LÆS OGSÅ: Hvem skal styre amningen: Dig eller din baby

8. Mit barn vil kun have det ene bryst

- Det kan der være flere grunde til. Enten skyldes det, at der er betændelse i det ene bryst, og det får mælken til at smage grimt. I så fald er det betændelsen, du skal få bugt med.

- At babyen kun vil have det ene bryst kan også skyldes, at der er for meget mælk i brystet, så det bliver ustyrligt for babyen. Er det tilfældet, kan du reducere produktionen af mælk ved blokamning.

- Årsagen kan også være for lidt mælk i brystet, så det er for svært for barnet at få fat i. I så fald skal brysterne pumpes op til produktion.

- Faktisk kan det også skyldes, at den ene brystvorte er større end den anden, hvilket gør den sværere at gabe over.

- Til sidst kan det faktisk også skyldes, at barnet er blevet klemt under fødslen og har smerter i nakken, så den ene side føles ubehagelig at ligge på. Der skal man have en kiropraktor til at hjælpe, men indtil da kan du amme i tvillingestillingen, så dit barn kan ammes på begge bryster, siger hun.

9. Hjælp! Vi har fået svamp!

- Du får svamp på dine brystvorter fra din babys mund. Den kan ses som hvide belægninger på babyens tunge, og den bliver kaldt ’trøske’. Trøske genererer ikke nødvendigvis dit barn, og hvis der kun er tale om let belægning, kan du vaske dine brystvorter og din babys mund med danskvand, når du har ammet. Hvis det ikke er nok, skal du kontakte din læge.

- Du skal desuden være opmærksom på en god hygiejne, at området omkring dine brystvorter holdes tørt, da svamp trives godt i fugtige omgivelser. Hold derfor dit ammeindlæg tørt, og skift det ofte. Alt, som har været i kontakt med områder, der er ramt af svamp, skal desuden kogevaskes.

Og så til Dittes Bachs sidste pointe...

- Mange af os har en opfattelse af, at amning er noget, vi kan læse os frem til at lære. Vi skal i meget højere grad betragte det som et håndværk, som vi lærer ved at gøre. Der er mange faktorer, vi ikke kan læse os til, fordi vi er forskellige, og alle børn er forskellige. Det ER svært, og du skal ikke tænke, at du kan det på forhånd.

Træn dit bryst på ti minutter

Det giver dig ikke mindre hænge-bryster, men det strammer brystmuskulaturen op, så brysterne ikke ser ud til at hænge så meget efter amning.

Hvis du ikke er vant til at træne, skal du starte blidt. Øvelse 2 kan både laves med og uden vægte, men de skal ikke være tungere, end at man kan løfte dem 12 gange. Træn tre gange om ugen, med to gentagelser af hver øvelse, hvor hver øvelse udføres 12 gange. Så vil du kunne se resultater i løbet af nogle uger.

Husk at når man træner en muskelgruppe som for eksempel brystmuskulaturen, er det vigtig også at træne den modsvarende muskelgruppe, som i dette tilfælde er ryggen, primært den øverste del.

Læs også: Sådan taber du dig efter fødslen

1. ARMSTRÆK:
Stå med samlede ben, placer hænderne på en væg cirka ud for dine skuldre og med lidt mere end en skulderbredes afstand. Brug vægten fra din krop, mens du langsomt bøjer og strækker i armene. Vær opmærksom på at holde spændingen i maven, og sørg for at hoft en ikke 'knækker'.

2. BRYSTPRES:
Brug håndvægt. Læg dig på gulvet på ryggen - eller hvil ryggen på en bold. Armene holdes strakt over brystet. Herfra sænkes de langsomt ud til hver sin side mod ydersiden af skulderen, hvor du bøjer albuen let. Du skal spænde i mave og lænd, som ikke må løfte sig fra gulvet.

3. SÆNKEØVELSE:
Sæt dig på gulvet foran en stol med strakte ben. Sæt hænderne i skulderbredde op på stolen bagved, så fingrene peger frem. Stræk albuerne og løft kroppen op, mens du presser hænder ned i stolen, og kom ned mod gulvet igen. Øvelsen bliver lettere, hvis fødderne rykkes tættere påstolen og knæene bøjes.

Læs også: Er du klar til at træne igen efter fødslen?

Kilde: Liselotte Byrnak,cand scient i Human fysiologi og personlig træner i Charlottehaven Health Club.

Læs også