Hvad er power yoga? Bliv klogere på det her
Yoga

Hvad er power yoga? Læs alt om den udfordrende yoga her!

7. september 2021
af Zenia Santini og redaktionen
Udgiver første gang 7. februar 2012 Foto: Shutterstock
Power yoga får din puls op og får dig til at svede mere end andre yogaformer. Zenia Santini udfordrede sig selv på en rejse til USA og endte med at blive smask forelsket i den intense form for yoga.

Zenia Santini havde aldrig prøvet power yoga, før hun tog til USA, hvor yogaformen er hot. Læs hendes dagbog nedenfor og bliv klogere på, hvad power yoga er, og om det er noget for dig.

Hvad er power yoga?

Power yoga er inspireret af yogatyperne vinyasa og ashtanga. Vinyasa kendetegnes ved åndedræt, flow og bevægelse. Ashtanga fokuserer på smidighed og styrke.

Power yoga derimod er en dynamisk yogaform, hvor der ikke er pauser imellem hver asana (yogastilling). Puls og flow skaber en intensiv og udfordrende træningscocktail.

Sådan var mit møde med tidens hotteste motionsform: Power yoga!

Mit yogaeventyr tog sin begyndelse i Boston. Med et syv-måneders ophold foran mig havde jeg besluttet mig for at undersøge, hvad det var, alle var så bidt af.

Til mit held ville skæbnen, at også min veninde skulle bo i Boston. Hun introducerede mig for et helt nyt yogakoncept: Baptiste-power yoga.

Jeg kan med det samme afsløre, at Baptiste ikke har noget som helst med religion at gøre. Baptiste er i al sin enkelhed navnet på den yogi, som har grundlagt denne særlige yogateknik.

Navnet Baron Baptiste-power-yoga er simpelt hen varemærket for lige præcis denne type yoga.

På trods af at jeg har afprøvet adskillige yogaformer i mange forskellige yogacentre, har jeg længe søgt efter dynamik og puls. Dér hvor yoga ikke kun er blid udstrækning og afspænding.

Min søgen er heldigvis for længst forbi, for det krævede intet mindre end 90 minutter i en pulserende varm yoga-svedehytte hos Baptiste, før jeg var overbevist om, at yoga også kan være hårdt. Meget hårdt!

Mit første besøg i yogacentret

Vi, min veninde og jeg, ankommer sammen til yogacentret. Allerede da jeg træder ind ad døren, lugter der svedigt, fugtigt, indelukket og, paradoksalt nok, aromatisk på én og samme tid.

Den 90 minutter lange power yogasession er ved at begynde. Termometeret står på 32 grader, mens luftfugtigheden er på ca. 40 procent.

Vores yogamåtter bliver rullet ud, og jeg ligger lige pludselig meget tæt på naboen. Men sådan skal det være. For når studiet skal rumme 30 mennesker, så er dit "personal space" indskrænket til yogamåttens fire kanter.

Det undrer mig, at nogle af mine nye træningskammerater ligger i badetøj. Min veninde nikker anerkendende til mit spørgsmål, men når ikke at svare: Instruktøren er trådt ind.

Vi starter med en let og kort opvarmning i enkelte asanas (asanas er betegnelsen for yogastillinger). Inden vi er kommet rigtig i gang, starter vi med tre såkaldre oms.

Vi siger alle "ohm" i kor. Det virker først lidt besynderligt at stå og chante "ohmmmmmmm", men der er noget harmonisk over stemmerne, der forenes i lokalet, og stilheden bagefter.

Power yoga - bliv klogere på power yoga her

Vær forberedt på at SVEDE under power yoga 

Allerede en halv time inde i forløbet drypper jeg af sved. Mit tøj er gennemvædet. Når jeg står med hovedet nedad i "downward facing dog", mærker jeg svedperlerne samle sig og rulle ned ad mit ansigtet.

De taktfaste små dryp fra min pande, næse og hage danner snart en pøl midt på mit yogatæppe. Instruktøren går afslappet rundt i salen og retter en hæl hér og en arm dér, imens han guider os fra den ene asana til den anden. Krydret med små historier og inspirerende citater.

Hvad er power yoga?

Åndedrættet er i fokus, og hver ind- og udånding er instrueret. Alt sker på en kontrolleret og rolig måde, der både er intensiv, krævende, harmonisk og afstressende.

I den halvaden time power yogaen står på, lykkes det mig for første gang i lang tid at være 100 procent til stede i nuet. Min koncentration er udelukkende fokuseret på styrke og på at holde balancen og kontrollere mit åndedræt.

Dehydrering

Da de 90 minutters power yoga er overstået, føler jeg mig nærmest beruset og dejligt udmattet. Det er naturligvis vigtigt at få tilstrækkeligt med vand. Jeg drikker 1 liter vand inden for de første 15 minutter.

Derefter køber jeg en liter kokosvand på stedet, fordi det er fyldt med elektrolytter, som hjælper til genoprettelsen af mineralbalancen. Jeg er dejligt øm i musklerne. Mit tøj kan vrides, og jeg har aldrig glædet mig så meget til et bad!

Yogauddannelse

Efter at have stiftet bekendtskab med power yoga er jeg i dén grad blevet hooked. Jeg har simpelt hen besluttet mig for at tage en yogauddannelse, mens jeg er i USA, så vi for alvor kan få sat power yoga på landkortet i Danmark. Det bliver intenst, svedigt og en kæmpe udfordring. Men jeg er sikker på, at det bliver rigtig godt!

Gratis hverdagsyoga

Femina har sin helt egen Youtube-kanal med gratis yogavidoer, hvor alle kan være med. Du kan helt gratis forsøge med et hav af forskellige yogaøvelser lige her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.