Sundhed

Vores børn er både sunde og glade

af Marie Tromborg Petterson, Alive.dk 14. december 2010
Foto: All Over Press
Danske børn og unge føler, de har et godt helbred og otte ud af ti er glade og tilfredse med tilværelsen. Det skyldes et godt demokrati, vurderer ekspert.

Danske børn og unge føler, de har et godt helbred og otte ud af ti er glade og tilfredse med tilværelsen. Det skyldes et godt demokrati, vurderer ekspert.

Børn og unge i Danmark er, hvis man spørger dem selv, både sunde, raske, glade og tilfredse. Og det, selvom de for tiden, får hug fra mange steder for ikke at være dygtige nok i skolen.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.000 børn og unge i alderen syv til 17 år, som Rockwool Fondens Forskningsenhed står bag.Vokser dit barn som det skal? Hold øje med dit barns vækst i mama.dks BMI-beregner til børn, der sammenholder køn, alder, vægt og højde og forholder det til normalvæksten for de 2-17-årige. Du finder den på mama.dks forsideVældig godt helbred95 procent af de adspurgte børn og unge har på spørgsmålet om deres helbred svaret, at deres helbred er godt, vældig godt eller fremragende.

Samtidig har otte ud af ti svaret, at de den seneste måned - hele måneden eller det meste af tiden - har følt sig friske og har været glade og tilfredse. De har kun sjældent været nervøse, kede af det eller følt sig bange eller urolige.

Tillid til systemet- Børn og unge i Danmark vokser op i en kultur, der er præget af demokrati og tillid til systemet. Det betyder, at angsten for et dårligt liv er relativ lav, og det smitter af på vores børn. Samtidig får de lov til at udfolde og udvikle deres kompetencer og styrker, siger lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet og forsker i børns trivsel Hans Henrik Knopp til Berlingske Tidende.

Familiens ve og velForskerne bag undersøgelsen er egentlig overraskede over, at danske børn trives så godt. Men de har fundet en sammenhæng, der tyder på, at forældrenes trivsel påvirker børnenes.

- Vi kan se, at der må ske et eller andet i familien, som er afgørende for, hvem der trives, og hvem der ikke gør. Hvis forældrene trives godt, er der stor sandsynlighed for, at børnene også trives godt, siger seniorforsker bag undersøgelsen, Jens Bonke til Berlingske Tidende.

Læs: For lidt søvn gør børn tykke