https://imgix.femina.dk/media/cc35af62390e42e8872b98becdf1b0fd.jpg
Sundhed

Vand på flaske kan gøre mere skade end gavn

10. marts 2011
af Kristine Nielsen
Foto: All Over Press
Det er dyrt, indeholder flere bakterier og plastikflaskerne, som vandet er i, kan være sundhedsskadelige.

Vand fra hanen smager bedre og er sundere end flaskevand, skriver 24timer.

I en smagstest som avisen har foretaget fik kun 2 ud af 7 købte flaskevand bedre karakter end vand fra hanen. At flaskevand heller ikke bør smage bedre end postevand bekræfter professor hos Vand og Salt Centeret på Aarhus Universitet Jørgen Frøkjær.

- Det vand, vi får i hanerne her i Danmark, er typisk fuldstændig gennemkontrolleret og rent, så det bør også smage derefter, siger han til 24timer.

Transporttid giver bakterier
Der er også en anden grund til at vælge vandet fra hanen. Ifølge Jørgen Frøkjær viser forskning nemlig, at kildevand indeholder mange flere bakterier end vand fra hanen. Ikke flere, end der er tilladt, men dog flere.

- Kildevandsproducenterne fremhæver gerne deres vand som sundere og renere, men mig bekendt findes der ingen evidensbaseret forskning, der viser, at det skulle være bedre end dansk postevand, siger Jørgen Frøkjær.

Han er ikke kun stor tilhænger af postevand frem for kildevand, fordi kildevand aldrig kan være sikkert at drikke på grund af deres lange transportvej, som næsten kan gå den halve klode rundt. Men også fordi vand fra hanen er meget billigere og ligeså sundt som kildevand.

Flasker er sundhedsfare
Informationscenteret for Miljø og Sundhed opfordrer også danskere til, at droppe vand fra flasker og vælge vand fra hanen i stedet for. Det er ikke kun på grund af prisen, bakterieniveauet og transporten, man råder danskere til at gøre det, men fordi de plastikflasker som vandet opbevares i kan udgøre en sundhedsfare.

-Det er bevist, at nogle plastflasker kan lække problematiske stoffer - for eksempel stoffer, der ligner østrogen og derfor kan være med til at forstyrre hormonbalancen. Hormonforstyrrende stoffer er blandt andet mistænkt for at kunne fremskynde puberteten, være kræftfremkaldende og øge risikoen for fedme, siger sekretariatsleder Berit Rasmussen.

Hun råder til at vælge vand på glasflasker, hvis man vil være på den sikre side.
Test dig selv: Får du nok væske?

Læs også:
Danskerne indeholder flere hormonforstyrrende stoffer end finnerne
EU har forbudt Bispenola A i flasker, som børn under tre år drikker af

Læs også