https://imgix.femina.dk/media/b7beb5cc589a4acbb6b2267bf9e97397.jpg
Sundhed

Tynde børn får flest huller i tænderne

4. november 2010
af Marie Tromborg Petterson
Foto All Over Press
Tynde børn får flere huller i tænderne end andre børn, viser en svensk undersøgelse. Forældrene må ændre deres børns kostvaner, hvis den tendens skal ændres, mener eksperter.

Tynde børn får flere huller i tænderne end andre børn, viser en svensk undersøgelse. Forældrene må ændre deres børns kostvaner, hvis den tendens skal ændres, mener eksperter.

Tynde børn har tre gange så stor risiko for at få huller i tænderne som normalvægtige børn, viser en ny undersøgelse.

De tynde børn er i dette tilfælde oftest de børn, der ikke spiser særlig meget, og derfor lader bekymrede forældre dem oftere spise søde sager.

"Det er svært og bekymrende, hvis et barn ikke spiser, og så er den nemmeste løsning tit at give dem slik og andet sukkerholdigt," siger Gunilla Klingberg, der er formand for den svenske tandlægeforening, Tandläkarförbundet, til aftonbladet.se

Forskerne ved Malmö Universitet har sammenlignet vægt og højde med antallet af huller og cariesdata fra tandlægerne på flere end 900 fem-årige svenske børn.

Læs: Hvor du bor bestemmer, hvor mange huller i tænderne du får

Ændring i kostvaner
Netop fordi forklaringen på de tynde børns øgede risiko for huller går på en forkert og usund kost, så er det også der, man bør sætte ind, mener Gunilla Klingberg.

"Det er svært for tandlæger at gøre de tynde børns tænder bedre, når det skyldes kosten. Tandlæger er vant til at være mere opmærksomme på de overvægtige, der spiser oftere og mere. Men usunde kostvaner kan man ikke gøre meget ved som tandlæge," siger hun.

Og professor i pædiatrisk tandpleje fra Malmö Universitet Lars Matsson mener også, at det er svært for tandlægerne at ændre tynde børns kostvaner.

"Det er forældrene, der må give deres børn ordentlig god mad. For deres sundheds skyld, men nu også for at undgå mange huller i tænderne. Sukkerholdig mad er ikke løsningen for at få de tynde børn til at tage på," siger han.

Læs: Sådan undgår du sukkerchok hos bedste

Læs også