yoga
Træning og kost

Vi trækker vejret forkert, når vi træner

7. september 2012
af Lisbeth Madsen, Newsdesk
foto: Panthermedia
Puster og pruster du som den store stygge ulv, når du pukler løs i fitnesscentret? Test din vejrtrækningsstil lige her!

Tænker du over din vejrtrækning, når du træner? Den kan have afgørende betydning for, hvor tilpas du føler dig undervejs, og hvor meget du er i stand til at præstere.

Føler du ind imellem, at din træning gør dig så svimmel, at du er ved at besvime? Så kan det være, fordi du trækker vejret for heftigt - eller helt lader være med at trække vejret.
Det amerikanske træningssite fitsugar.com beskriver de forskellige forkerte måder, som vi typisk trækker vejret, når træningen intensiveres.

LÆS MERE: Det er ikke kun vejrtrækningen, der kan spolere din træning. Her finder du fem typiske træningsfejl, som kvinder ofte begår.

Se, om du kan genkende dig selv i de forskellige uhensigtsmæssige vejtrækningsmønstre:

Den store stygge ulv

Hvis du pruster og stønner og føler, at du er på besvimelsens rand, når du sprinter, eller du presser dig selv rigtigt hårdt, så tyder det på, at din krop ikke er klar til at yde så meget. Sæt tempoet eller intensiteten lidt ned, og få styr på din vejrtrækning igen.

På dybt vand

Får tunge løft, udfordrende styrkeøvelser eller svære yogastillinger dig til at holde vejret, uden du lægger mærke til det? Udover at du tilbageholder ilt fra dine muskler, hvilket de ellers har hårdt brug for, så kan det gøre dig svimmel og give dig kvalme og hovedpine. Træk vejret i takt med, at du laver dine øvelser og gør vejtrækningen til en del af øvelsen (op på en udånding - ned på en indånding), så du husker den.

Veer

Tager du masser af hurtige små vejrtrækninger, så du nærmest lyder som en stakåndet kvinde med presseveer, når du træner? Selvom du får ilt til musklerne og frigør kuldioxid, så risikerer du stadig svimmelhed og hovedpine, hvis du ikke tager dybere vejrtrækninger.

Kaninen

Trækker du udelukkende vejret gennem næsen, når du træner, får du sandsynligvis for lidt ilt til musklerne, når du laver intens konditionstræning. Du har også sværere ved at udånde kuldioxid hurtigt nok, så når intensiteten ryger i vejret, så skal du ånde gennem munden i stedet

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også