https://imgix.femina.dk/media/ed7a10221a79454e880bcb46656754d6.jpg
Træning og kost

UV-stråling er farligt for øjnene

2. maj 2012
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
UV-stråling og hudkræft hænger sammen. De færreste ved dog, at UV-stråling også skader øjnene

Næsten halvdelen af danskerne svarer i ny undersøgelse, gennemført af analyseinstituttet YouGov* på vegne af Danmarks Optikerforening, at de ikke ved, at de kan pådrage øjnene skader uden UV-beskyttelse, og det skyldes ikke, at vi generelt er uvidende om UV-stråling.

Undersøgelsen viser nemlig, at hele 95 procent af danskerne udmærket kender til de skader, UV-strålingen kan påføre huden.

- Tallene taler jo nærmest for sig selv, og de bekræfter desværre også den fornemmelse, de danske optikere længe har haft. Nemlig, at rigtig mange danskere faktisk ikke ved, at også øjnene tager skade af UV-strålingen. Solens UV-stråler kan både give smertefulde øjeninflammationer og lede til synsnedsættende forandringer på nethinden samt give grå stær før tid, siger Per Michael Larsen, der er formand for Danmarks Optikerforening.

Femte solråd er nødvendigt
Når kunderne kommer ind for at købe solbriller, drejer samtalen sig primært om pris, pasform og mærke. Men i virkeligheden bør man i stedet snakke med sin optiker om, hvilken type UV-beskyttelse ens øjne har behov for, for der er nemlig forskel på, hvor sarte vores øjne er. Det har intet med hverken pris eller mærke at gøre, men derimod med glassenes farve og grad af UV-filter, ifølge Per Michael Larsen.

Ikke nok med at 45 procent ikke kender til faren ved UV-strålingen. Endnu flere, næsten 70 procent, bruger ikke eller ved ikke, om de bruger solbriller, der beskytter øjnene mod UV-stråling, ifølge undersøgelsen. 23 procent svarer, at de med sikkerhed ved, at de ikke har solbriller med UV-beskyttelse, mens 45 procent indrømmer, at de ikke har undersøgt, om deres solbriller beskytter deres øjne tilstrækkeligt. Det har formanden for Dansk Optikerforening et helt bestemt bud på, hvordan man løser.

- Udbyg de fire solråd til fem. I dag lever Kræftens Bekæmpelses fire råd i bedste velgående, og det skal de bestemt blive ved med at gøre, men vi vil anbefale, at de får en femte følgesvend, der skal minde os alle om, at det er vigtigt at passe på sine øjne i solen. Så foruden de fire: siesta, solhat, solcreme og sluk solariet, så kunne man tilføje et femte 'S', nemlig solbriller, slutter han.

Få Ole Henriksens bedste sundhedstips lige her

Er du sund i solen? Se guiden her

Læs også