https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/januar/traeningklogprim.jpg
Træning og kost

Træning gør dig klogere!

7. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Er du typen, der snører løbeskoene jævnligt eller passer træningen i dit fitnesscenter? God idé, for du bliver ikke bare sundere og smukkere af det. Du bliver også klogere.

Det kræver viljestyrke at tage sig sammen til at gøre træning til en fast del af vores ugentlige program, men mangler du flere gode argumenter for at give den fysiske vedligeholdelse et skub i den rigtige retning, står forskerne i kø med den ene gode grund efter den anden, skriver kk.no. Senest har ikke mindre end tre forskellige undersøgelser målt det: Den positive effekt af fysisk træning er ikke til at komme udenom. Og effekten kan måles helt umiddelbart efter træningen.

Vi bliver klogere og klogere …
Og vi skal ufatteligt mange år tilbage i tiden for at se de første fine beviser på, at fysisk aktivitet gør noget godt for hjernen. I takt med, at menneskets skelet og muskulatur udviklede sig, voksede hjernen nemlig også, og mennesket blev simpelthen klogere ved hjælp af træning. Og når forskere nu sammenligner størrelsen på hjernen og udholdenhedsfærdigheder hos dyrearter, ser de en sammenhæng. F.eks. har mus og rotter store hjerner i forhold til deres kropsstørrelse sammenlignet med mange andre dyrearter. Det skyldes, mener forskerne, at dyrearten er blevet bedre og stærkere i sin udholdenhed.

Træning skærper hukommelsen
Men hvad det præcis er, der sker, når vi træner, er videnskaben lidt uenige om. Man antager dog, at øget blodcirkulation i forbindelse med den fysiske træning spiller ind, fordi det stimulerer alle kroppens celler, og en undersøgelse fra Irland konstaterede en bedre hukommelse hos folk, der netop havde trænet med moderat intensitet, som man kan udholde over længere tid. Som bonus havde test-deltagerne også højere værdier af et protein, som stimulerer dannelsen af nye nerveceller i hjernen. En anden undersøgelse bekræfter dette og fastlår desuden, at orienteringssansen også styrkes ved træning, og at dét - sammen med den positive effekt på hukommelsen - er endnu et godt argument for især ældre for at kaste sig ud i træningen, da fysisk træning får æren for at kunne forsinke udviklingen af demens.

Træning for alle
Men det er selvfølgelig ikke bare de ældre, der skal trække i træningstøjet. Det gælder og alle sammen - også vores børn. Og ikke kun for at holde fedtet fra kroppen og sundheden på toppen. Et tredje studie har nemlig vist, at træning stimulerer væksten af hippocampus, som er det sted, dybt inde i hjernen, hvor 'begivenheder og oplevelser bearbejdes, og hvor hjernen overfører ny information til den varige hukommelse' (kilde: videnom.dk). De børn, der var mest aktive og i bedst form, havde en langt bedre udviklet hippocampus og havde derfor lettere ved at lære - og ved at huske ting, mener altså forskerne bag undersøgelsen. Så selvom det måske bliver lige videnskabeligt nok, det hele, er det jo rart at vide, at selv den kloge videnskab finder på flere og flere gode argumenter, så vi kan holde os aktive og i god form. Og oven i købet blive klogere af det …

Læs også