https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/september/traeningprim.jpg
Træning og kost

Træn - og træk vejret rigtigt!

27. september 2012
af Lisbeth Madsen/Slankedokor.dk/L.Kjer
Foto: All Over
Minder du mere om en udmattet hund med tungen ud af halsen end om en Charlotte Bircow med overskud, når du pukler løs i fitnesscentret? Så tjek de gode råd til en bedre vejrtrækning, når du træner.

Tænker du over din vejrtrækning, når du træner? Den kan have afgørende betydning for, hvor tilpas du føler dig undervejs, og hvor meget du er i stand til at præstere. Føler du ind imellem, at din træning gør dig så svimmel, at du er ved at besvime? Så kan det være, fordi du trækker vejret for heftigt - eller helt lader være med at trække vejret. Det amerikanske træningssite fitsugar.com beskriver de forskellige forkerte måder, som vi typisk trækker vejret på, når træningen intensiveres.

Se, om du kan genkende dig selv i de forskellige uhensigtsmæssige vejtrækningsmønstre:

Den store stygge ulv
Hvis du pruster og stønner og føler, at du er på besvimelsens rand, når du sprinter, eller du presser dig selv rigtigt hårdt, så tyder det på, at din krop ikke er klar til at yde så meget. Sæt tempoet eller intensiteten lidt ned, og få styr på din vejrtrækning igen.

På dybt vand
Får tunge løft, udfordrende styrkeøvelser eller svære yogastillinger dig til at holde vejret, uden du lægger mærke til det? Udover at du tilbageholder ilt fra dine muskler, hvilket de ellers har hårdt brug for, så kan det gøre dig svimmel og give dig kvalme og hovedpine. Træk vejret i takt med, at du laver dine øvelser og gør vejtrækningen til en del af øvelsen (op på en udånding - ned på en indånding), så du husker den.

Veer
Tager du masser af hurtige små vejrtrækninger, så du nærmest lyder som en stakåndet kvinde med presseveer, når du træner? Selvom du får ilt til musklerne og frigør kuldioxid, så risikerer du stadig svimmelhed og hovedpine, hvis du ikke tager dybere vejrtrækninger.

Kaninen
Trækker du udelukkende vejret gennem næsen, når du træner, får du sandsynligvis for lidt ilt til musklerne, når du laver intens konditionstræning. Du har også sværere ved at udånde kuldioxid hurtigt nok, så når intensiteten ryger i vejret, så skal du ånde gennem munden i stedet.

Læs også