https://imgix.femina.dk/media/6959af9d01774fa2a24784871ab051c6.jpg
Træning og kost

Toilettasken er fyldt med farligt affald

8. juni 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Vi smider alt for meget i skraldespanden, som egentlig skal sorteres, viser undersøgelse

Neglelak, øjenskygger, hårshampoo, læbestifter, mascara, hårspray … Smider du dine rester og tomme beholdere i skraldespanden? Selvom det er det nemmeste, så er det faktisk ikke efter reglerne.

Vi gider ikke rigtigt sortere vores affald ud over glas og papir. Men faktisk er også kosmetik og sæber klassificeret som farligt affald og skal på genbrugsstationerne, når vi smider det ud.

En ny undersøgelse, der er foretaget af FDB, viser, at halvdelen af danskerne smider fx spraydåser i skraldespanden, selvom det er farligt affald og skal sorteres fra. Forklaringen er, at færre end en fjerdedel af os, mener, vi har en container til farligt affald i nærheden. Kun glas og papir, hvilket der er bedre muligheder for at komme af med, gider vi sortere.

Det betyder også, at når vi rydder ud i toiletskabet og toilettasken, så ryger det i vores skraldespand. Men i stedet bør vi sortere og samle det alt efter, hvilken affaldsgruppe det hører under.

- Kosmetik er ofte fyldt med kemi som fx tilsætningsstoffer og går under betegnelsen "farligt affald". Så det skal bortskaffes efter de gældende regler. Dvs. at det skal ud på genbrugsstationerne, hvor der er folk, der er uddannet til at sortere det rigtigt. Men mange smider det bare til dagrenovationen, siger Rie Vangsø, der er sikkerhedsrådgiver ved modtagestationen for farligt affald, Mokana i Aalborg.

Her finder du en sorteringsguide
Rie Vangsø fortæller, at du på Kommunekemi.dk kan finde en liste over de forskellige affaldsgrupper, hvor den meste kosmetik hører under enten affaldsgruppe C, som neglelak og neglelakfjerner, eller affaldsgruppe H, fx øjenskygger, læbestifter og shampoo, mens spraydåser til hårlak hører under affaldsgruppe Z.

Læs også