Træning og kost
5. maj 2014

Ta' foråret med hjem i dit køkken

Farver, dufte, blomster og vidunderlige solstrejf bringer lykkebruset ind i vores liv her i forårsmånederne. Forårets naturlige skrud kan du samle i naturen eller købe dig til det, skriver ernæringsterapeut Tine Grandjean.
Af: Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/maj/foraarsmadprim.jpg

foto: All Over og Jens Essendrop.

Bladgrønt har sin storhedstid netop nu. Din krop trænger til alt, hvad naturen tilbyder.
Mælkebøtteblade, ramsløg, brændenældeskud, skvalderkål, bøgeblade og skovsyre er frit tilgængeligt i naturen. En skovtur, hvor du høster, hvad du kommer forbi, bringer dig meget mere end "bare lidt" billige grønne kalorier.

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

Helse-grønt mod sukkersyge?
Blade og urter er rige på antioxidanter, bitterstoffer, folater, carotenoider, antimikrobielle og antivirale stoffer. De er også rige på anticancermolekyler og svampehæmmende stoffer.

Husk opdagelsen, der har spredt sig i nyheder og på sociale medier. Kål og særligt de gamle sorter kan gøre det af med diabetes 2. De gamle sorter er ikke så modificerede, hvilket betyder at de er tættere på det naturlige end det opdyrkede. De gamle sorter indeholder bitterstoffer.

De gamle sorter har ofte mørkere farvenuancer. Dette er helt i overensstemmelse med de vilde urter. Bøgebladene er dog lyse grønne. Eller lysende grønne. Deres energi er uden sammenligning. Urter og bladgrønt er menneskets urføde.
I stenaldertiden og stadig hos naturfolk i dag, udgør urter og blade en stor del af næringsindtaget.

Kroppens hovedrengøring
Urter og bladgrønt bidrager til en hovedrengøring i kroppen. Mange urter støtter og stimulerer leveren - vores renseorgan nr. ét. Urter og bladgrønt tilfører livsvigtige næringsstoffer, som korn, kød og mælk ikke tilbyder.

I bonus kommer du i naturen hvis du henter lidt af det grønne i skoven. Videnskabelige forsøg har vist at en tur i skoven øger vores anticancermolekyler, frigiver endorfiner, dæmper stress og øger lykkefølelsen.

Duftene, vinden, farverne, susen i trætoppe, at bevæge sig på ujævnt jordlag (frem for fliser) styrker vores sanser og vores hjerne. Kan du tillige samle lidt af det grønne spisekammer så har du noget af den energi med hjem. Og du har en masse gode næringsstoffer som den typiske gennemsnitskost mangler. Det er simpelthen Happy Hour på velvære og sundhed, uden at du skal gøre dig umage.

Asparges …
Asparges begynder sin højsæson nu. Nyd de helt friske skud rå, eller blanchér dem ved at hælde kogende vand over dem. Lade dem stå et minut inden vandet hældes fra. De er gode i salater eller som sprøde rå asparges. De kan dyppes i en god dressing, pesto, eller guacemole. Asparges støtter leveren med sine svovlforbindelser, (ja, det kan lugte lidt når du tisser) folater og gode antioxidanter.

… helbreder!
Asparges bidrager til vigtige methyleringsprocesser som, udover at støtte leveren, hjælper til at vores genetiske kodning går så perfekt som muligt. Er du gravid, kan du optimere dit barns muligheder for en god sund og balanceret krop, selv hvis du har lidt skavanker.

Asparges skulle have god effekt på tømmermænd. Udover at de støtter leveren, er de tilsyneladende også i stand til at øge vores alkoholnedbrydende enzym. Når du skal nyde et par kølige glas hvidvin blandt tulipaner og lysrøde kirsebærtræer, så kan en lille aspargesservering være på sin plads.

Server rå eller blancherede asparges med hummus eller pesto. Eller klassikeren med asparges viklet med et stykke parma eller serrano-skinke og så 4 minutter i ovnen ved høj temperatur. Så har du den sprøde salte skinke og en blød saftig asparges.

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

Bladgrønt har sin storhedstid netop nu. Din krop trænger til alt, hvad naturen tilbyder.

Mælkebøtteblade, ramsløg, brændenældeskud, skvalderkål, bøgeblade og skovsyre er frit tilgængeligt i naturen. En skovtur, hvor du høster, hvad du kommer forbi, bringer dig meget mere end "bare lidt" billige grønne kalorier.

Helse-grønt mod sukkersyge?
Blade og urter er rige på antioxidanter, bitterstoffer, folater, carotenoider, antimikrobielle og antivirale stoffer. De er også rige på anticancermolekyler og svampehæmmende stoffer.

Husk opdagelsen, der har spredt sig i nyheder og på sociale medier. Kål og særligt de gamle sorter kan gøre det af med diabetes 2. De gamle sorter er ikke så modificerede, hvilket betyder at de er tættere på det naturlige end det opdyrkede. De gamle sorter indeholder bitterstoffer.

De gamle sorter har ofte mørkere farvenuancer. Dette er helt i overensstemmelse med de vilde urter. Bøgebladene er dog lyse grønne. Eller lysende grønne. Deres energi er uden sammenligning. Urter og bladgrønt er menneskets urføde.

I stenaldertiden og stadig hos naturfolk i dag, udgør urter og blade en stor del af næringsindtaget.

Kroppens hovedrengøring
Urter og bladgrønt bidrager til en hovedrengøring i kroppen. Mange urter støtter og stimulerer leveren - vores renseorgan nr. ét. Urter og bladgrønt tilfører livsvigtige næringsstoffer, som korn, kød og mælk ikke tilbyder.

I bonus kommer du i naturen hvis du henter lidt af det grønne i skoven. Videnskabelige forsøg har vist, at en tur i skoven øger vores anticancermolekyler, frigiver endorfiner, dæmper stress og øger lykkefølelsen.

Duftene, vinden, farverne, susen i trætoppe, at bevæge sig på ujævnt jordlag (frem for fliser) styrker vores sanser og vores hjerne. Kan du tillige samle lidt af det grønne spisekammer så har du noget af den energi med hjem. Og du har en masse gode næringsstoffer som den typiske gennemsnitskost mangler. Det er simpelthen Happy Hour på velvære og sundhed, uden at du skal gøre dig umage.

Asparges …
Asparges begynder sin højsæson nu. Nyd de helt friske skud rå, eller blanchér dem ved at hælde kogende vand over dem. Lade dem stå et minut inden vandet hældes fra. De er gode i salater eller som sprøde rå asparges. De kan dyppes i en god dressing, pesto, eller guacemole. Asparges støtter leveren med sine svovlforbindelser, (ja, det kan lugte lidt når du tisser) folater og gode antioxidanter.

… helbreder!
Asparges bidrager til vigtige methyleringsprocesser som, udover at støtte leveren, hjælper til at vores genetiske kodning går så perfekt som muligt. Er du gravid, kan du optimere dit barns muligheder for en god sund og balanceret krop, selv hvis du har lidt skavanker.

Asparges skulle have god effekt på tømmermænd. Udover at de støtter leveren, er de tilsyneladende også i stand til at øge vores alkoholnedbrydende enzym. Når du skal nyde et par kølige glas hvidvin blandt tulipaner og lysrøde kirsebærtræer, så kan en lille aspargesservering være på sin plads.

Server rå eller blancherede asparges med hummus eller pesto. Eller klassikeren med asparges viklet med et stykke parma eller serrano-skinke og så 4 minutter i ovnen ved høj temperatur. Så har du den sprøde salte skinke og en blød saftig asparges.

PRØV OPSKRIFTEN!

Grøn forårssalat

1 bk. Babyleafs eller blade hentet i naturen

1/2 agurk

15 asparges

100 g. broccoli

friskbælgede ærter

en håndfuld hjemmeristede cashewnødder

Hertil dressing af :

1/2 dl. olivenolie

1/4 dl. hørfrøolie

1 spsk. tahin

1/2 spsk. sennep

1/2 spsk. mayonnaise

citronsaft, limesaft og balsamico til det smager efter din tunge.

1-3 fed presset hvidløg

Skyl salat, asparges og broccoli. Blancher broccoli og eventuelt asparges. Vend det hele sammen. Bælg ærterne direkte ned i salatskålen. Rør dressing sammen og vend den med salaten.

Der er dressing til et par dages salater.

Det er lækkert, sanseligt, forfriskende, nemt og sundt.

Spis æg, hummus eller lidt pamaskinke til.

Pesto

Kan laves i et væld af variationer.

Netop nu kan du plukke de ultra friske og vitale bøgeblade og blende med nødder, hvidløg, persille og gerne andre urter. God olivenolie eller den superlækre græskarkerneolie. Maldonsalt og friskpresset citronsaft, økologisk er mere aromatisk end sur (og uden giftrester)

Pesto smager dejligt til alt og er sand livskraft.

Længere vipper? Køb dig til dem i SHOPPEN!

Læs mere om:

Læs også