https://imgix.femina.dk/media/article/bits-sukkertrang.png
Træning og kost

Syv råd til at slippe for sukkertrangen

5. december 2015
Af Christian Bitz
Ernæringsekspert Christian Bitz har syv gode råd til dig, som gerne vil få din sukkertrang under kontrol.

1. Undgå skjult sukker
Vær opmærksom på produkter, som, selv om de virker "uskyldige", ofte indeholder store mængder skjult sukker. Det gælder bl.a. kiks, morgenmadsprodukter, frugtyoghurt, syltetøj og søde brødtyper.

2. Drik mindre kaffe
Forskning har vist, at smagen af noget bittert øger lysten til søde sager. Kaffe er en klassisk bitter smag, hvilket også forklarer, hvorfor mange kommer sukker i.

3. Masser af fuldkorn
Spis fuldkornsprodukter til alle hovedmåltider. Fuldkorn er utrolig sundt og fyldt med fibre, og mætter og stabiliserer blodsukkeret.

4. Mange måltider

Sunde mellemmåltider holder blodsukkeret oppe mellem hovedmåltiderne. To-tre mellemmåltider er passende til at tage toppen af sukkertrangen.

5. Sov din sukkertrang væk
For lidt søvn og for meget stress øger dannelsen af kortisol i kroppen. Kortisol er et stresshormon, der sætter kroppen i alarmberedskab. Derfor skal du sørge for at få sovet nok og ikke arbejde for meget - har du mulighed for det, bør du stræbe efter otte timer af hver.

6. Sex i stedet for sukker
Sukker udløser en tilfredsheds- og nydelsesfornemmelse, hvilket er en medvirkende årsag til, at sukker er så svært at undvære. Men heldigvis er der andre - ganske interessante - aktiviteter, der har lignende virkning. Sex, motion og succesoplevelser påvirker nogle af de samme signalveje, som sukkeret gør.

7. Realistiske ændringer
Mange er tilhængere af såkaldte kolde tyrkere og forsager alt, hvad der indeholder sukker. Men fanatiske fravalg er for de fleste mennesker næsten umulige at holde, fordi lysten til det forbudte bliver for svær at holde i ave. Derfor er det en god idé at tage små skridt ad gangen. En kvart pose slik er f.eks. bedre end en halv.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også