Træning og kost
19. august 2016Superfood: Gojibær
Gojibær er fulde af C-vitamin og protein – og sundere end gulerødder og det siges at have forebyggende effekt på en række livsstilssygdomme. Læs med her og se, hvorfor du skal spise gojibær
Af: Christina Bølling og Jo Brand
Foto: Pantherstock
Dét er gojibær
Gojibær er et bær, der vokser på en busk. Dem, vi spiser herhjemme, kommer fra Kina, men faktisk findes der også typer af gojibær i Danmark på den busk, der hedder bukketorn, som typisk vokser i kiltmiljøet ved vores strande.Derfor er det sundt
Gojibær indeholder 18 forskellige aminosyrer, der er byggesten til muskler, hud og celler, og har derfor et højt proteinindhold – faktisk lige så højt som æg. Derudover indeholder de en række antioxidanter, bl.a. karotenoider, og siges derfor at have forebyggende effekt på en række livsstilssygdomme. Desuden indeholder de mere betacaroten (som kroppen bruger til at danne A-vitamin af) end gulerod, og 500 gange mere C-vitamin end appelsin. Men selvfølgelig skal du lige tage i betragtning, at du oftest vil spise større mængder gulerod og appelsin end gojibær. LÆS OGSÅ: Lav selv en skøn powermysli med gojibærSådan kan du spise dem
De hele bær smager som rosiner – bare lidt mere syrlige – og kan bruges som erstatning for dem. Så lav f.eks. dine egne chokoladebrud med gojibær og mandler, eller put dem i grød eller bagværk. Bærrene er smukke i farven og egner sig derfor også som pynt, så rul f.eks. dine daddelkugler i dem, kom bærrene oven på dine kager eller i salater. Du kan også få gojibær som pulver, du kan drysse på din morgenmad eller komme i smoothies. Bærrene indeholder 360 kcal pr. 100 gram.