https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/november/2013-46-morgenmad-p.jpg
Træning og kost

Sundhed går hånd i hånd med din morgenmad

13. november 2013
af Naturazin
foto: shutterstock
Vær med til at starte en sund morgenmadsbølge i december og inspirer andre til at indse at sundhed og en solid, sund morgenmad går hånd i hånd.

Morgenmaden er for mange det mest undervurderede måltid på dagen. Ofte bliver en sund morgenmad erstattet af en varm kaffe latte, og alt for ofte sker det, at gode intentioner om sund morgenmad bliver overhalet af det, der er nemmere såsom hvidt brød eller cornflakes.

Men vidste du, at netop disse fødevarer nærmest er ligesom rent sukker for kroppen? I det sekund vi indtager simple kulhydrater som for eksempel i brød, bliver det spaltet og bearbejdet på lige fod med sukker i vores krop - med samme påvirkning af vores blodsukker til følge.

> Gør din måltider sundere på en travl hverdag - Få tips til hvordan her

Solid og sund morgenmad

Da vi skrev bogen 'Rejsen til sundhed', interviewede vi sundhedseksperter i både England, USA og Indien - og uden undtagelse understregede hver enkelt af dem, at et solidt morgenmåltid er en af de vigtigste sundhedsfaktorer. Det solide vender vi tilbage til, men lad os først slå fast, at sund morgenmad ikke betyder, at det nødvendigvis skal indtages 15 minutter efter, du har forladt sengen. For nogle fungerer dette og er afgørende for at kunne komme i gang. For andre er det kropumuligt! Det er helt okay. Følger man de indiske auyrvediske principper, anbefales det, at man gør sine daglige renselsesritualer som motion, tandbørstning, vejrtrækningsøvelser, bad og toiletbesøg, før man indtager sin morgenmad. Denne tankegang kan tage presset fra de fleste.

Et en solid og sund morgenmad er uden undtagelse vigtigt for vores sundhed og trivsel. Det sætter vores forbrænding i gang, giver os næring og stabiliserer vores blodsukker. Og netop blodsukkeret er særligt interessant at tale om på denne tid af året. Juletid er lig med snacks, sukker og varme drikke. Det absolut vigtigste redskab vi har til at udvise tilbageholdenhed, men også til at undgå desperate cravings, er - ja gæt en gang: Sund morgenmad.

Og det er nu, vi kommer tilbage til det solide. For en sund morgenmad, som stabiliserer dit blodsukker og eliminerer dine cravings, indeholder protein. Vi skal have et proteinrigt måltid. Husk på, at protein er ikke lig med kød. Vi prøver ikke at promovere en livsstil, der indeholder store mængder animalske fedtstoffer, da der ikke er noget bevis for, at de gavner vores sundhed. Protein er så meget mere end kød. Prøv engang med sund morgenmad med en god, grov grød lavet på havre eller quinoa, eller en gang scrambled tofu eller en mættende smoothie på banan, lidt (plante-)mælk, en lille håndfuld mandler, lidt byggræspulver og et scoop proteinpulver.

> Sund morgenmad: Få sunde opskrifter på smoothies fra kuren "Flad mave på 2 uger"

Inspirerer andre med din sunde morgenmad

Gå foran! Inspirerer andre til at prioritere en sund morgenmad. For din, min og vores sundheds skyld. Hele december har vi fokus på sund morgenmad. Vær med til at sprede det gode budskab og tag et billede af din sunde morgenmad, del det på instagram og hashtag med #morgenmadsmissionen og #naturazin. Du kan følge os på @anjaballegaard og @zeniasantini.

Tilmeld dig nyhedsbrevet på www.naturazin.dk og få mere inspiration til sund morgenmad og lækre opskrifter. Eller tjek Ditte Ingemanns fantastiske opskrifter, billeder og univers ud her.

Læs også