https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/september/superfoodprim.jpg
Træning og kost

Sundhed: 10 superfoods direkte fra supermarkedet

3. september 2014
af Gitte Holm
Foto: Shutterstock
Du behøver ikke rejse langt ind i den sydamerikanske regnskov for at opdrive superfoods. Smut fordi det nærmeste supermarked, for superfoods er slet ikke hverken ekstravagante eller utilgængelige. Læs med her – måske er du sundere, end du tror

Var det noget med en opkvikkende tomatsalat krydret med en dusk afgiftende persille og lidt antibakterielt hvidløg? Nej, vi er ikke blevet tossede. Der er faktisk noget om snakken. Tomater, persille og hvidløg er nemlig eksempler på såkaldte superfoods, dvs. fødevarer, der har et ekstra højt indhold af antioxidanter, vitaminer, sunde fedtstoffer og andre gavnlige sager, som gør kroppen sundere.

Bær bærrene hjem!

Du har måske hørt om acaíbærrene og gojibærrene som værende superseje superfoods - men de eksotiske bær kan altså ikke feje vores persille af banen, når det kommer til sundhed. Faktisk er køledisken i dit lokale supermarked fyldt med superfoods - mange som vi under alle omstændigheder tager med hjem i poserne, men som de færreste af os ved virkelig fylder på sundhedskontoen.

Superfood med sidegevinster

Nogle af de allermest almindelige fødevarer er kategoriserede som superfoods. Tag nu bare laks og persille - mere dansk bliver det simpelthen ikke. Mens nogle superfoods gør underværker for huden, er andre superfoods de rene immunforsvarsboostere, og nogle superfoods menes endda at kunne have en positiv effekt på kræft, sclerose og andre livstruende sygdomme, så der er virkelig god grund til at tilføje lidt superkræfter til dine daglige måltider.

Så giv dig selv et klap på skulderen, næste gang du spiser persillesovs og guffer mandler - du er nemlig sundere, end du tror.

Rosenkål

De små, kompakte kugler kan meget mere på den sunde bane, end man umiddelbart skulle tro, og så er det en rigtig anti-age-basker. Rosenkål er fyldt med indol-3-carbinoler, som virker beskyttende mod kræft og især brystkræft, hvilket gør den særlig anbefalelsesværdig til kvinder. Herudover har kålen et højt indhold af C-vitamin og folinsyre, som hhv. gavner øjnene og hukommelsen.

Da mange kvinder med alderen kan komme til at døje med knogleskørhed,er det vigtigt at forebygge med et højt indtag af kalk, og her kommer rosenkålen igen på banen. En rigtig lille næringsbombe, der kan være med til at forebygge mange af de helbredsmæssige ulemper,der kan komme med alderen.

Blåbær

For hvert et blåbær du spiser, er det næsten som at tage en vitaminpille, for de små blå er simpelthen sprængfyldte med gode egenskaber - og selv om de smager fortrinligt, feder de ikke. En af de mere populære egenskaber er, at blåbærrene indeholder så mange antioxidanter, at de så at sige holder dig ung længere.

… for hud og hjerne

Dels kan det ses på huden, hvor collagenproduktionen får et ordentligt spark i den rigtige retning, og dels fungerer det som forebyggelse af bl.a. kræft, hjertesygdomme, astma, gigt og alzheimers. Som noget helt specielt, skulle blåbærrene også have en effekt på hjernen, og det siges, at blot 100 gram blåbær om dagen skulle stimulere produktionen af nye hjerneceller. Det er jo ikke så tosset, hvisman har mistet et par stykker i en brandert.

Mandler

Du har måske hørt, at mandler feder ligesom alle de andre nødder, men det skal du altså ikke lade dig slå ud af. Mandler indeholder nemlig nogle fantastiske fedtstoffer, der gør underværker for din hud, fibre som sikrer dig en god fordøjelse, og proteiner, der er med til at genopbygge cellerne. Mandler har altid været kendt for deres positive virkning på huden. Det hænger sammen med, at disse nødder har et højt indhold af E-vitamin, som bekæmper frie radikaler og reparerer skader dybt nede i huden.

Men mandlerne kan meget mere end blot afhjælpe kosmetiske problemer - de er også rige på kalk, magnesium, zink og kalium, som gavner dine knogler. Sidst, men ikke mindst vil aminosyren L-Arginin sikre, at et eventuelt forhøjet blodtryk bliver stabiliseret.

Søde kartofler

Kan man kalde søde kartofler for ungdommens kilde? Tja. I hvert fald har de et højt indhold af C- og E-vitamin. Og disse to vitaminer slår sig gerne sammen om at bekæmpe solskader og rynker, og betacaroten, som også findes i gulerødder, er med til at give huden en sund og dejlig glød. Det spøjse ved den søde kartoffel er, at den smager dejligt og sødt, men alligevel rangerer lavt på det glykemiske indeks.

Sukkerindholdet er altså ganske lavt, hvilket gør rodfrugten ideel for diabetikere, ligesom den helt generelt vil virke appetitregulerende og blodsukkerstabiliserende. Den søde kartoffel har adskillige immunforsvarsboostere, som dens hvide alternativ ikke kan prale med, og så undgår du i øvrigt det høje indhold af stivelse.

Tomater

Hvem skulle have troet, at noget så simpelt som en tomat kunne indgå i kategorien superfoods? Tomaten har et højt indhold af antioxidanter, som mindsker risikoen for hjertesygdomme og flere kræftformer, ligesom det sænker indholdet af det dårlige kolesterol i blodet. Herudover har tomaten en ganske fortrinlig effekt på træthed, da kombinationen af C-vitamin og jern har en opkvikkende virkning.

Antioxidanten lycopen, som også findes i tomaten, har desuden en fantastisk effekt på huden, da den booster collagendannelsen. Men ikke nok med det, så viser undersøgelser, at selvsamme stof beskytter huden mod solens stråler. Koncentrationen af C-vitamin og lycopen er højest i de økologiske tomater, så du kan derfor sagtens få mere næring for pengene ved at købe økologisk. .

Laks

Laksen opsummerer nærmest alt godt fra havet. Først og fremmest er den fede fisk fyldt med omega- 3-fedtsyrer, som vi mennesker generelt får for lidt af. Omega-3 har en positiv virkning i forhold til vægttab, hjernefunktion, inflammation og meget andet. Nogle undersøgelser tyder endda på, at omega-3 kan have en effekt, når det kommer til alvorlige sygdomme, som f.eks. sclerose og kræft.

Foruden et højt indhold af omega-3 indeholder laksen et hav af antioxidanter, A-, B-, D- og E-vitaminer samt kalk, fosfor, potassium og sodium, hvilket alt sammen er medvirkende til at skabe en sund og balanceret diæt. Får du masser af fed fisk, kan du i øvrigt også komme på forkant med gigt, forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

Persille

Her er der endnu en ungdomsgevækst, som indeholder en hel del folinsyre, hvilket er med til at afgifte dig. Herudover har persillen et aldeles højt indhold af C-vitamin - faktisk så højt, at det svarer til tre gange så meget, som du finder i appelsiner. Det høje indhold af C-vitamin er medvirkende til at fastholde et sundt immunforsvar, men det hjælper også til at holde huden ung at se på, ligesom dine led holdes smurte.

Når man taler om, at persille har en afgiftende effekt, handler det om klorofyl, som hjælper til at rense blodet og danne nye blodceller. Dette medfører en generel udrensning, hvilket betyder en hurtigere healingsproces ved sygdom eller infektion. Som en ekstra bonus kan det anbefales at guffe løs af bladene, hvis du har dårlig ånde, da dette hurtigt dæmpes, når du spiser persille.

Hvidløg

Er du på nippet til at blive syg, så gå amok i hvidløg, som virker antibakterielt og mindsker risikoen for f.eks. influenza, betændelse og svampeinfektioner. Faktisk mener flere forskere, at hvidløg virker endnu bedre end penicillin og tetracyclin, når det kommer til behandling af betændelsestilstande, så selv om du måske kommer til at stinke langt væk, så bid det i dig.

Herudover er hvidløg godt for hjerte og kredsløb, fordi mængden af kolesterol nedsættes og blodtrykket sænkes, da hvidløget har den effekt, at blodårerne udvides. Udbyttet er stort, men det kræver også, at du bruger hvidløget som lidt mere end bare et krydderi. Det anbefales at du indtager dine hvidløg rå, enten som juice, blendet i en smoothie eller ved at tygge på dem, da allicinen, som er det stof, der har en positiv effekt på immunsystemet, kun udløses, når hvidløget mases eller juices.

Chiafrø

Hvis du troede, at der var meget omega-3 i laks, så tjek lige chiafrøene, der er rene omega-3-mirakler. Faktisk indeholder chiafrø omkring otte gange mere omega-3 end laks, og det er ikke så lidt. I modsætning til laks spiser du nok ikke 200 gram på én gang, men chiafrøene har den fordel, at de ikke smager af ret meget og derfor nemt kan kommes i smoothie, salater eller drysses over yoghurten som en del af din müsli.
Foruden omega-3 er chiafrø også rige på kalk, jern, magnesium, fibre og protein samt diverse vitaminer, og frøene har den effekt, at de virker genopbyggende på både hår, hud, negle, muskler, røde blodceller og hjerte. Herudover virker de, på trods af deres
størrelse, meget mættende, og kan desuden være med til at stabilisere blodsukkeret. Et genialt produkt, der kan anvendes i rigtig mange retter.

Edamamebønner

Den lækre lille, grønne snack der serveres til sushien er slet ikke så tosset endda. Edamamebønnerne er nemlig fyldt med proteiner, fibre og isoflavoner, som er en slags planteøstrogen, og til sammen kan disse næringsstoffer styrke kolesterolet i kroppen og reducere risikoen for hjertekarsygdomme. Isoflavonerne er især interessante for kvinder, da disse har nogle østrogenlignende egenskaber, som blandt andet kan afhjælpe problemer i overgangsalderen såvel som de kan være med til at styrke knoglerne hos kvinder, der har været gennem overgangsalderen.

Snup en halv kop om dagen - så er du måske sikret en bedre alderdom.

[Kilder: Wikipedia.com, Womensday.com, Fitliving.dk, Health.com Superfoodsrx.com]

Imedeen!

Køb det i

SHOPPEN!

Læs også