https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/november/slikxlsprim.jpg
Træning og kost

Sukkergrisen og madelskeren - er det dig?

28. november 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Kender du følelsen af, du aldrig helt bliver mæt? Eller at du uanset hvor meget du har spist til aftensmad, først er rigtig tilfreds, når du har fået noget sødt? Så læs med her!

Kender du følelsen af, du aldrig helt bliver mæt? Eller at du uanset hvor meget du har spist til aftensmad, først er rigtig tilfreds, når du har fået noget sødt?

Ja, så er du ligesom store dele af danskerne sukkergris eller madelsker (eller måske begge dele ;-)! Selvom madglæde er godt, så kan det desværre også tit blive forbundet med lidt for stor livvidde og overvægt, men det er der naturligvis råd for!

Slankeportalen www.xlsmedical.com, som står bag en række produkter, der mindsker apetitten, har på deres site samlet en række gode råd - både til dig med en (lidt for) sød tand og til dig med en (lidt for) stor madlyst:

Gode råd til dig med en sød tand

Du har tit lyst til at spise sukkerholdige fødevarer. Du føler, at dit måltid ikke er komplet, hvis det ikke afsluttes med en dessert. Selv mellem måltiderne føler du en trang til slik eller kager. Her inkluderer vi også folk, som spiser salte snacks mellem måltiderne.

Hvad skal jeg hellere spise?

Og hvad kan du så med fordel bytte det søde ud med?

Tjek det i skemaet her

Nogle gode råd til sukkerelskere:

* Tag dig i agt for konfekt og andre søde sager.

* Prøv at holde dig til et program uden slik eller sukkerholdige fødevarer i 2 uger. Efter disse 2 uger vil du opleve, at din trang til at spise sukker er forsvundet.

* Vælg sunde desserter eller snacks som f.eks. frugtyoghurt eller frisk frugt. Det er dog ikke forbudt at spise et stykke slik eller en småkage en gang imellem.

* Spring aldrig et måltid over. Hvis du gør det, vil du føle dig dårlig efter et stykke tid, hvilket igen vil resultere i, at du hurtigt griber til usunde mellemmåltider.

* Børst tænder mellem måltiderne eller tyg på sukkerfri mintpastiller eller tyggegummi. Smagen af mint hjælper også med til at dæmpe trangen til sukker.

Gode råd til dig, der bare elsker mad

Følelsen af mæthed er aldrig rigtig noget, du oplever. Hvis det stod til dig, ville du spise hele dagen lang. Dine portioner er store sammenlignet med andres, og du kan ikke finde ud af at reducere dem. Vi er derfor nødt til at gå langsomt frem for at reducere mængden. Hvis mængden begrænses drastisk, vil det medføre en konstant følelse af sult, hvilket i sidste ende ofte vil resultere i, at man griber til snacks. Det er ikke formålet.

Nogle gode råd til storspisere:

* Drik to store glas vand, eventuelt med 3 tabletter XL S Medical Appetitmindsker inden måltidet.

* Start måltidet med en stor tallerken suppe eller en portion rå grøntsager.

* Reducerer brødet til dit måltid med 1 skive. For fortsat at tabe dig skal du reducere med endnu en skive … indtil du når ned på en sund mængde.

* Spring aldrig et måltid over, spis en sund snack mellem 2 måltider og start dagen med en sund morgenmad!

* Spis langsommere. Mange storspisere spiser meget hurtigt. Tyg hver mundfuld mindst 10-15 gange, synk maden, træk vejret ind og ud, og tag først derefter den næste mundfuld. Du vil opleve, at du bliver hurtigere mæt.

* Øs kun den mængde mad op, som du planlægger af spise. Sæt ikke gryden på bordet. Skræl ligeledes kun lige netop nok kartofler, så der ikke levnes nogen. Så vil du ikke blive fristet til at spise dem! Gør det samme med mængden af kød, m.m.

* Få dit spisebord til at se så attraktivt ud som muligt, med sunde valgmuligheder: Hvis du har rester af grøntsager eller frugter, så sæt dem på bordet. Så vil du hurtigt begynde at spise sundt uden at føle, at du er på diæt.

* Giv din mave tid til at forstå, at den er fuld. Hold op med at spise efter en normal portion, ryd bordet eller gå ud og børst tænder. Det hjælper!

* Sørg for, at grøntsagerne er den bestanddel, der fylder mest i måltidet. De indeholder færre kalorier end f.eks. kartofler og kød. Det vil sige en halv tallerken med grøntsager, en portion kød/fisk/erstatningsprodukt, og ¼ tallerken med ris/pasta/kartofler/brød.

Få flere gode slankeråd på XlsMedical.com

Læs også