https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/traening/2012/11/1248-sport-og-alkohol/1248-alkohol-og-sport-copy.jpg
Træning og kost

Sport og alkohol er en dårlig cocktail

30. november 2012
af Anne Blume Futtrup
Foto: All Over/Panthermedia
I disse søde julefrokosttider melder tømmermændene sig i tæt følgeskab med den dårlige samvittighed. Alkoholen er fuld af kalorier, og de skal da trænes væk, men det er en rigtig dårlig idé at lige før eller lige efter træne, man har fyldt sig med øl, vin eller stærke cocktails

Det kan godt være, du føler dig bedre hjemme på dansegulvet efter en stribe farvestrålende drinks, og at de vilde dansemoves hjælper dig med at få brændt nogle kalorier på byturen, men ellers er alkohol og motion en bitter cocktail.

Hvis du varmer op til byturen med en omgang hård træning, kan du godt regne med, at det kommer til at tage længere end normalt at reparere musklerne. Det er vigtigt at give kroppen andet at arbejde med end alkohol, så hvis du skal videre til fest efter træning, så sørg i det mindste for at spise inden.

Når tømmermændene er forduftet bare lidt, har du måske lyst til at træne de ekstra kalorier væk, men det er ikke nogen god idé at gå i gang for hurtigt.

Mange tror at ømme muskler skal løbes væk. Se her, hvorfor de ikke skal

Dårlig søvn og dehydrering går nemlig ofte hånd i hånd med en våd tur i byen, og begge dele gør det sværere for kroppen at genopbygge sig selv, for slet ikke at tale om, hvordan det påvirker opbygningen af dine muskler.

Aktive mennesker drikker mere
Der er altså ikke særlig mange gode grunde til at kombinere træning og druk, men alligevel viser talrige undersøgelser, at folk som træner meget, typisk også drikker meget.

Især for kvinder ser der ud til at være en sammenhæng mellem, hvor meget de træner, og hvor meget de drikker. Forskere har brugt de seneste mange år på at finde ud af hvorfor, da det umiddelbart giver mere mening, at man drikker mindre, jo sundere og mere aktiv man er.

Forskernes teori går på, at kvinder simpelthen træner mere for at forbrænde kalorierne fra alkoholen. Andre mener, at kvinder, der fester hårdt,også knokler hårdt, og at det i højere grad er et spørgsmål om personlighed. Både træningsnarkomaner og festaber søger spænding og lever mere ekstremt end andre mennesker.

Her er de 10 bedste grunde til, at du skal begynde at træne

Alkohol og motion har samme funktion
Endelig er der forskere, der har fundet frem til, at både alkohol og motion bliver brugt til at komme stress til livs. Træning frigiver stoffet serotonin, der er kroppens naturlige antidepressive middel, og dopamin, som ligeledes får os til at føle os godt tilpas. Samme effekt har alkohol i moderate mængder.

Der er dog mange gode grunde til, at seriøse sportsfolk holder igen med alkoholen, så hvis du tager din træning seriøst, er det en god idé at holde igen med øl, vin og drinks, der let kan ødelægge resultatet af timers slid og i øvrigt sætte din krop i undtagelsestilstand.

Gratis sunde tips på Facebook?
Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? FEMINA er gået sammen med SØNDAG, ELLE, Q og Mad & Bolig om sundhedsgruppen Sunde Tips Hver Dag. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også