https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/marts/spisprim.jpg
Træning og kost

Spis rigtigt, træn bedre!

20. marts 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Flere muskler, bedre kondition eller bare færre kilo på sidebenene? Uanset hvad formålet med din træning er, er den mad, du spiser – både før og efter træning – afgørende for resultaterne.

Du kender det sikkert godt. Træningen smitter lidt af på kosten, vi skruer ned for kalorierne i håb om at få det maksimale ud af anstrengelserne. Og i virkeligheden er dét en af grundene til, at vi måske ikke når i mål så hurtigt, som vi ønsker.

Vi spiser for lidt
Mange kvinder spiser nemlig både forkert og for lidt, inden vi kaster os over maskinerne eller løbebåndet i fitnesscentret, fortæller kk.no's træningseksperter.
For meget sukker, for få grøntsager, for få proteiner og for lidt fedt giver ikke bonus. Hverken i muskelmasse, vægttab - eller i den energi, vi skal bruge, når vi træner.

Uden mad og drikke
Men den helt rette kost - og rigeligt med væske - er afgørende for en god træning, fortæller personlig træner Cathrine Resvoll Holm til kk.no. Og lige så vigtigt er det, hvad du fylder i dig, når dagens træning er overstået. Især hvis du har trænet i mere en halvanden time, vil nødder, frugt, grønt eller yoghurt hjælpe kroppen til at restituere, til at tåle mere, modstå eventuel overbelastning og sygdom.

Det gode måltid
Og uanset om du styrke- eller konditionstræner, er det gode måltid bestående af proteiner, fedt og karbohydrater, vejen frem. Alt afhængigt at træningens længde og intensitet. Måltidet skal indtages et par timer før træningen, og overskriften er: Spis nok! Af laks, fuldkorn og avokado, f.eks.
Spiser du kort før din træning, er et lettere måltid, en smoothie eller noget yoghurt med frugt nok … og hvidt brød, chokolade eller andet sødt bandlyst, fordi blodsukkeret stiger hurtigt og kan resultere i, at vi er uoplagte, når vi faktisk skal ha' allermest energi - under træningen.

Brug fornuften - få energien
Og det handler nok mere om at bruge sin sunde fornuft end at planlægge måltiderne, som ellers kan lyde til at være et projekt i sig selv. Det er det ikke, fortæller Holm. Men det er vigtigt, at kroppen har, hvad den skal bruge for at kunne klare træningen uden at blive drænet for den energi, vi skal bruge - både når vi træner ... og bagefter.

Kilde: www.kk.no

Læs også