Træning og kost

Spis kun fed ost med omtanke

af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media 28. maj 2012
Foto: All Over Press
Spiser du ost på morgenbollen hver dag, skal du overveje, om den er mager nok

Fed ost er sundere end smør, og derfor er de fede oste også bedre for kolesteroltallet end smør. Det var budskabet fra en undersøgelse, som Københavns Universitet præsenterede for nogle få måneder siden.

Men vil du spise hjertesundt, lyder budskabet lidt anderledes fra Hjerteforeningen. For den fede ost er ikke nødvendigvis sund for kolesteroltallet.

Pas på kolesteroltallet- Studiet giver os et fingerpeg om, at der er nogle stoffer i ost, som modvirker de negative effekter af mættet fedt. Men deraf kan man ikke konkludere, at vi bare kan spise masser af ost - især ikke, hvis man døjer med et forhøjet kolesterol eller er hjertesyg, siger Ulla Toft, der er cand.scient. i human ernæring og forsker på Forskningscenter for Forebyggelse på Glostrup Hospital, til Hjerteforeningens blad Hjertenyt.

 

Hold igen med de fede oste

 

 

Forskerholdet på Københavns Universitet sammenlignede smør og fed ost og så en markant forskel på det skadelige LDL-kolesterol i blodet hos oste- og smør-spiserne. De er lige nu i gang med at finde ud af, hvordan det hænger sammen.

Hos Hjerteforeningen anbefaler klinisk diætist Margit Vesterlund stadig, at man holder igen med de fede oste. For det handler om at spare på det mættede fedt og kalorierne.

- Du kan sagtens lægge en skive 45+ ost på dit brød, hvis du kun spiser ost en gang om ugen. Spiser du derimod megen ost fx hver dag, bør du holde dig til 30+ eller derunder, forklarer Margit Vesterlund til Hjertenyt.

Her finder du flere opskrifter med ost 

5 sunde hverdagsvaner. Få dem her

Sunde sagder der booster din forbrænding. Læs om dem her

4 gode grunde til at spise mere chokolade