https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/groentprim.jpg
Træning og kost

Spis dig til sundhed!

6. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Lad vitaminglasset stå, og spis dig i stedet gennem hele alfabetet af madvarer, der indeholder de vigtige vitaminer. Så bliver det nok ikke meget bedre …

Man kan selvfølgelig godt snuppe den daglige vitaminpille og et kosttilskud. Men hvorfor, egentlig? De sunde næringsstoffer og vitaminer er jo lige til at gå til i de gode råvarer fra butikkerne, og ved du ikke, hvilke varer, der indeholder hvad, bliver du lidt klogere her. Vi har nemlig lavet vitamin-listen for dig!

A-vitamin … finder du i gulerødder, søde kartofler, grønne grøntsager, æg, mejeriprodukter. Det er ikke bare godt for dit syn, men også for dit immunforsvar og mod tør hud.

B1-vitamin (thiamin) … finder du i bælgfrugter, linser, magert kød og mejeriprodukter. Vitaminet gør os i stand til at omdanne kulhydrater til glukose.

B2-vitamin (riboflavin) … er super for håret, neglene og læberne. Du finder vitaminet i æg, magert kød, broccoli, bladgrønt, fisk og fuldkornsprodukter.

B3-vitamin (niacin) … finder du i nødder, bælgfrugter, fisk, lever, ost, kaffe, te og magert kød. Det er med til at omsætte kulhydrater, protein og fedt og derfor vigtigt for stofskiftet og vores blodsukker.

B6- og B7- og B12-vitamin … er nødvendige for, at vi kan omdanne mad til energi og udnytte proteinet. Og så er sidstnævnte B'er vigtig for vedligeholdelse af nerverne! Du finder det i gulerødder, spinat, ærter, mælk ost, lever, fisk og kartofler.

C-vitaminet … beskytter dig faktisk mod influenza og holder kroppens immunforsvar stærkt. Du finder det i citrusfrugter, bær, kål, spinat, rød peber og gojibær.

D-vitamin … får du selvfølgelig fra solen - når den er der, altså. Ellers kan du spise dig til vitaminet gennem sild, laks, makrel og æg og samtidig holde knoglerne stærke og muskler og nerver på toppen!

E-vitaminet … skal vi bruge for at danne kønshormoner. Og så beskytter det også mod hjerteanfald og kræft. Du finder det i nødder, frø, torskerogn, grønkål og æg.

Folinsyre ... skal vi bruge, så cellerne kan dele sig, og der kan dannes røde blodlegemer. Spis grønne grøntsager, lever, bælgfrugter, mælk og ost.

Pantotensyre … kender du måske ikke, men vi bruger det til at få stofskiftet til at fungere optimalt. Når du skal spise dig til det, er det indmad, ærter, broccoli, bønner og fuldkornsprodukter, du skal fylde i dig.

Læs også