Træning og kost
19. september 2012

Spis æblerne ... de røde!

De holder ikke ikke bare lægen fra døren. De er fulde af næringsstoffer, kan sænke dit kolesteroltal, kan muligvis modvirke kræft og – som bonus – holde din hud ung. Behøver vi egentlig flere gode grunde til at spise dem?
Af: Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/september/aeblerprim.jpg

foto: All Over

Ja, de er måske allerbedst, når de er bagt med smør og sukker og spises med flødeskum, men et frisk, rødt æble er nu heller ikke så dårligt. Og når vi taler helse, kan de røde æbler altså lidt af hvert. Jo mørkere, æblet er, jo sundere er det nemlig - for så kan du være sikker på, at det er proppet med antioxidantet Antocyanin. Dét navn får en klokke til at ringe hos de færreste, men det kan ikke desto mindre høste en del af æren for at holde din hud ungdommelig og blodårerne stærke, skriver kk.no.

Æbler mod cancer?
Vigtigere er det, at frugten indeholder to vigtige ingredienser, der kan være med til at sænke dit kolesteroltal. Og tidligere forskning har oven i købet vist, at æblerne kan sænke risikoen for flere typer af cancer som brystkræft, tyktarmskræft og kræft i æggestokkene ... muligvis mens du bliver klogere. For stoffet Acetylkolin, der sender beskeder mellem kroppens nerveceller, skulle være godt for hukommelsen og - måske - sænke risikoen for Alzherimers.

Spis dem ... med skræl på!
Så det er svært at finde på gode argumenter for ikke at spise de røde, runde. Og når du gør det, skal du spise dem hele, anbefaler kk. no. Det er primært i skrællen, de gode stoffer sidder. Derfor skal du holde dig væk fra den i forvejen knapt så fristende æbler med brune pletter. Pletterne fortæler nemlig, at i dette område er antioxidanterne allerede blevet ødelagt. Resten af æblerne kan du spise løs af, mens du glæder dig over, at de styrker både kroppen og hjernen.

Læs også