https://imgix.femina.dk/media/520813e8edb54ab98b8a4c48308e24d0.jpg
Træning og kost

Sommerdepri? Skru ned for forventningerne!

5. juni 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Går du også rundt og er nedtrykt, opgivende og småtræt? Så er du måske en af dem, der er ramt af en sommerdepression.

Det blæser og er koldt. Sommerblomsterne har vinden snuppet, og de blomstrede havehynder ligger indenfor sammen med solcremen. Det er mildest talt nemt at bevare pessimismen, når det føles som om, november lige kigger forbi, mens kalenderen faktisk skriger "sommer", og vi andre skriger med. Og for en del mennesker ryger humøret i dén grad sammen med varmegraderne og forventningerne. Og ender i bunden af barometeret som en slags kedelig sommerdepression. Den stakkels årstid kan nemlig slet ikke leve op til vores planer med den.

Højre forventninger, lave temperaturer
Og hvad blev der af alle vores planer? Om lykkelige grillaftener, søde naboer, rolige børn, den opmærksomme kæreste og den perfekte vejrudsigt, der retter op på de sidste mange måneders længsel efter sol. Det hele forsvinder allerede nu som, nå ja, dug for den sol, der ikke er her.
"Det er næsten umuligt at få indfriet de alt for høje forventninger, vi har til sommeren," siger psykolog Mette Holm.
"Det er som om, det er sommerferien, der skal redde det hele, så der skal alting bare være så fedt, men sådan går det jo sjældent."

Sommerstress … hele året rundt
Og et af kodeordene er stress. Den "almindelige" dagligdags-stress, en del af familien Danmark kender til i større eller mindre grad.
"Har du arbejde og børn, er der gode chancer for, at du lever i en stresset hverdag, hvor der bliver talt ned til den sommerferie, hvor du endelig - endelig - får fyldt reserverne op. Det sker bare ikke med en enkelt uge i Grækenland, for der går en helt uge med at komme ned i gear og få stresshormonet i kroppen til at falde, og så er man på vej hjem fra ferie igen - og lige vidt. Derfor bør man holde mindst et par ugers ferie," lyder et af rådene fra psykologen.

Same same - but different

Selvom en sommerlig depression er i familie med vinterdepressionen, er det alligevel ikke det helt det samme.Om vinteren er en del af konceptet jo netop kulde, mørke, ild i pejsen og varm kakao. Om sommeren er vores forventninger helt anderledes.
"Man smider sig jo ikke i sengen hele sommerferien, for vi tænker måske også, at det virker enormt forkælet, men det ændrer ikke på, at det er en form for deprimeret tilstand. Det er bare mere acceptabelt at ryge i et hul om vinteren," forklarer Mette Holm.

Skru nu ned!
Og den var her jo lige før, sommeren. En enkelt uges solskin og opstemthed er afløst af en opgivenhed og en konstant sniksnakken om vejret og "det var så dén sommer". Det har Mette Holm også bemærket.
"Tre ud af mine fire klienter i dag har kommenteret på vejret, og det er helt utroligt, så lidt der skal til for at vende vores energi - også den anden vej rundt igen," fortæller hun.
Men indtil dét sker, er der kun én vej frem mod ferien: Skru ned for forventningerne, og glæd dig til sommeren og ferien, selvom den ikke bliver helt, som du har drømt om. Hverken naboerne eller ungerne opfører sig måske alligevel ikke helt, som du håbede på. Og heller ikke vejrguderne.

Læs også