https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/noseprim.jpg
Træning og kost

Skal du ha' fikset næsen

15. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: all Over
… kan du tjekke resultatet, inden indgrebet foretages. 3D-simulation gør det muligt at vise billeder af et realistisk slutresultat, længe inden du lægger dig under kniven.

Det er populært at få rettet næsen! Faktisk er det et af de mest efterspurgte indgreb, når vi taler plastikkirurgi. Og dét selvom patienten må finde sig at 'skilte' med en foretaget operation, der ikke helt er til at overse. Dét er resultatet til gengæld heller ikke. Og du kan endda se noget, der minder om det færdige 'produkt', inden du beslutter dig for, om operationen skal gennemføres. Computer-billedredigering giver nemlig et godt og realistisk bud på, hvordan dit ansigts centrum vil tage sig ud, når det hele er vel overstået. Ved at manipulere et billede, lader det sig gøre at vise de forskellige mulige forandringer af næsens form.

Operation af flere årsager
Og selvom en overvejende del af operationerne handler det rent kosmetiske, som at gøre næsen mindre fjerne en pukkel eller få ændret næsetippen, er der også en del, der handler om næsens funktion for f.eks. at forbedre patientens vejrtrækning. Når det sidste er tilfældet, bliver der ofte rettet på en skæv næseskillevæg ud, eller man mindsker de såkaldte næsemuslinger for gøre det muligt for patienten at trække vejret bedre gennem næsen. Af og til er der brug for noget brusk for at give det optimale resultat, og dét har de heldigvis lige ved hånden - det 'lånes' nemlig fra en knogle i dit eget øre, ribben eller næseskillevæggen.

Sov godt …
Normalt kommer du ikke igennem operationen uden narkosen, og afhængigt af omfanget og indgrebet, er du fri af kirurgens hænder i løbet af max to en halv time - en del allerede efter en halv time. Og uden spor efter kniven. Snittet lægges nemlig inde i næsen, og derfor skal du ikke være bekymret for synlige ar. Kun ved særligt komplicerede operationer er det nødvendigt med at snit på ydersiden af næsen, og synligheden af arret vil i så fald være meget diskret.

Ny næse, ingen smerter
Til gengæld skal man være forberedt på blå mærker og hævelser og lidt vejrtrækningsbesvær, fordi næsens slimhinder er hævede. Det hele forsvinder dog, og selvom det er almindeligt at snuppe sig fri-uge for at komme på toppen igen, oplever de fleste patienter ingen særlige smerter efter indgrebet. Det skulle da lige være pengesmerter, for som i al anden plastic-kirurgi koster skønheden - og funktionaliteten - og sådan er det også med nosejobs. Omkring 30.000 kr skal afleveres som tak for en nydelig næse. Men så kan du også både trække vejret og nyde dit eget spejlbillede.

Læs også