https://imgix.femina.dk/media/2273de538a0b4a038fb9c032c8902f30.jpg
Træning og kost

Sådan undgår dit barn overvægt

10. november 2011
af Isabella Hindkjær, Alive.dk/SlankeDoktor.dk
Foto: All Over Press
Du skal tage kampen med dig selv, før du tager den med dit barn, hvis det skal undgå fedme.

Det er op til dig om din søn eller datter bliver tyk. Men du skal arbejde med dig selv og dine egne vaner først, og det er ikke altid nemt. Vil man undgå at ens barn risikerer at blive overvægtigt, skal man som forælder nemlig modarbejde sine inderste instinkter.

- Det handler om, hvordan vi møder vores børns ønsker om mad. Fra gammel tid, hvor mad var en mangelvare, har vi en tilbøjelighed med os til at være opmærksomme på vores børns sult. Beder vores børn om mad, har de fleste derfor nemmere ved at sige ja end nej. Og denne tilbøjelighed står i virkeligheden ofte i vejen i nyere tid, hvor det i højere grad handler om at opstille begrænsninger, fordi maden er blevet meget mere tilgængelig i dag end tidligere, siger Søren Friis Smith, der er børnepsykolog og indehaver af Børnepsykologisk Rådgivning i Søborg.

Bliv slank på
2 minutter

Tag kampen med dig selv
Problemet opstår nemlig for alvor, hvis et barn bliver vænnet til, at det kan få sin vilje, når det handler om mad. Er barnet aldrig blevet vant til det, skal det nemlig ikke afvænnes. Derfor opfordrer Søren Friis til, at forældrene starter med at vende blikket indad, og udarbejde nogle helt klare principper.

- Vi skal gøre noget andet, end det vi føler behov for, og her foregår den første, største og vigtigste kamp hos den voksne. Før man begynder at kæmpe med barnet, skal man tage kampen med sig selv. Man skal blive enig med sig selv om at være konsekvent, for jo mere konsekvent du er, jo mindre skal du kæmpe med barnet. Et barn plager kun, hvis det ved, at der er en lille chance for gevinst, siger han til Alive.dk.

Vær en rollemodel
Selvom nogle børn er genetisk disponeret for fedme, kan overvægt i langt de fleste tilfælde undgås, hvis forældrene selv sørger for at gå forrest med de gode vaner.

- Fra børn er helt små spiser de det samme som deres forældre, da det jo er det, der bliver sat på bordet. Men det er ikke nok, bare at stille grøntsager frem, for børn kopierer deres forældre. Og det gælder selvfølgelig også, når det kommer til mad, så hvis ikke forældre spiser det sunde, så gør børnene det heller ikke, siger Lisa Bolting, der er chefdiætist på SlankeDoktor.dk

Og ifølge Søren Smith skal madvanerne fra en tidlig alder være en helt grundlæggende del af barnets liv. Senere i livet vil der nemlig komme udfordringer, når barnet for eksempel spiser i SFO'en eller hjemme hos en kammerat.

- De gode vaner skal indarbejdes så tidligt, som muligt. Madvaner skal være ligesom søvn, tandbørstning og badevaner. Er vanerne først blevet en fast del af barnets rutiner, er det også nemmere at styre uden om udefrakommende forstyrrelser, siger han.

Få, men klippefaste regler
Selvom vanerne skal indarbejdes hos barnet, må du som forældre ikke opstille regler om alt. Til gengæld bør du være urokkelig omkring de regler, du beslutter, skal gælde.

- Der skal ikke være for mange forbud eller påbud, men få helt basale regler, som du så til gengæld kan overkomme at holde klippefast i. Som forældre er det klog at skelne mellem de ting, hvor barnet kan træffe et valg, som du må forholde dig til, og de regler, som skal overholdes, siger Søren Friis Smith.

Og de sunde madvarer må ikke få smag af en sur pligt. Så bliver de gode vaner aldrig holdbare.

- Det skal helst ikke blive noget, man bare skal have overstået, når man skal spise grøntsager. I stedet skal man gøre det til en naturlig ting, at spiser. Og det skal det nok blive med tiden, siger SlankeDoktor.dk's chefdiætist Lisa Bolting.

Læs også: Her er nøglen til et effektivt vægttab

Test dig selv: Hvad vejer du om 5 - 10 år?

Læs også