Taljemål kvinder
Træning og kost

Sådan måler du din talje

14. oktober 2021
af Line Kalum Jarlkov og redaktionen
Udgivet første gang 14. januar 2013. Foto: Shutterstock
Dit taljemål viser, hvor meget fedt du har siddende omkring din maveregion. Her kan du læse mere om, hvad det betyder, og hvordan du kan måle din talje korrekt.

Dit taljemål fortæller noget om størrelsen af fedtdepotet på din mave, og det kan være godt at være bevidst om, da et for stort taljemål indbærer en øget risiko for udvikling af en række sygdomme, skriver falckhealthcare.dk.

Hvis du ønsker at formindske dit taljemål, skal du både se på din vægt og dit taljemål, når du skal vurdere dine resultater.

Hvis du eksempelvis begynder at være mere fysisk aktiv, kan det godt være, at du i en periode ikke taber kilo, men i stedet centimeter, skriver letliv.dk

Taljemål kvinder

Med dit taljemål har du en god og ret præcis målemetode, der kan klarlægge, om det fedt, du eventuelt har for meget af, sidder omkring maveregionen. Det skyldes, at fedtets placering er afgørende for den enkeltes helbredstilstand, ifølge falckhealthcare.dk.

I dag tyder flere ting på, at taljemålet kan være et bedre og mere præcist billede af risikoen i forbindelse med overvægt og livsstilssygdomme end BMI.

To personer kan nemlig godt have den samme BMI, men vidt forskellige kropsforme.

Sådan måler du din talje korrekt

  1. Stil dig med maven afslappet og med 25-30 centimeters afstand mellem fødderne.
  2. Find den øvre del af din hofteknogle og den nederste kant af dine ribben. Din talje er midt imellem de to punkter, uanset om din navle er over eller under.
  3. Mål din omkreds med et målebånd efter en afslappet udånding. Sørg for at målebåndet er vandret og ligger jævnt ind til huden hele vejen rundt.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Der er ikke defineret en nedre grænse for taljemål. Hvis du er i tvivl, om du er undervægtig, kan du eventuelt bruge dit BMI-tal som rettesnor.

Hvis dit BMI-tal er for lavt, anbefales det, at du søger råd og vejledning hos din praktiserende læge.

Læs også