https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/pengeprim.jpg
Træning og kost

Sådan knækkes canceren!

26. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Ikke mindre end 100 millioner gode, danske kroner blev samlet ind, da familien Danmark gik til fælles kamp mod canceren. Nu ved vi også, præcis hvordan pengene fordeles.

Hvordan opdager man kræften i tide, hvordan lever man bedst efter sygdommen, hvorfor får vi overhovedet kræft, og hvordan forebygger vi kræft optimalt? Dét og meget mere bliver forskerne - og vi - klogere på, når videnskaben knækker canceren med den kæmpe pose penge, Kræftens bekæmpelses kampagne samlede ind i uge 43. Og pengene er puttet i forskellige kasser.

30 millioner - tre projekter
Efter moms og skatter og udgifter til kampagnen på små 11 millioner kr, blev resten af pengetanken fordelt efter Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelses plan. Udover lidt mindre puljer til indsats mod den sociale ulighed, der er - både i forekomsten af cancer og i selv behandlingen - samt en oplysningskampagne og en undersøgelse af patienternes egne oplevelser af deres behandling, er der afsat 30 millioner til tre store forskningsprojekter: Tidlig opsporing af kræft, et bedre liv efter kræft og bedre muligheder for at forebygge sygdommen.

For 15 millioner kr undersøgelse
Danmarks største befolkningsundersøgelse med prøver fra 57.000 danskere skal suppleres med en tredje generation af deltagere, og undersøgelse skal give ny viden om årsagen til kræft. Det får de 15 millioner til. Det samme beløb er afsat til forskning i bedre diagnostisering af prostatacancer i håbet om at fastslå, hvilke sygdomstilfælde, der kan undgå behandling - og hvilke, der kræver det.

For resten af pengene …
12 millioner går til forskning i social ulighed i forekomst og behandling af kræft og til at undersøge, hvad det betyder for patienterne, når de har flere sygdomme samtidigt. Fem millioner er øremærket en oplysningskampagne om tyktarmskræft, og endelig skal tre millioner bruges til en undersøgelse af kræftpatienternes vurdering af deres behandling og effekten af den - men det formål at forbygge fejl og komplikationer i behandlingen af sygdommen. De resterende millioner bliver fordelt til Kræftens Bekæmpelses hovedformål indenfor forskning, forebyggelse og patientstøtte.

"Kræftramte skal træne!"

"Drop solariet!"

Besøg Shoppen her!

Hit med horoskopet!! De er lige her!

Læs også