https://imgix.femina.dk/media/e46ab9c0a9b7468a87e5b8bf2b5634db.jpg
Træning og kost

Sådan foregår en knystoperation

11. marts 2012
af TRINE HAUERSLEV –
Foto: FLEMMING NIELSEN
Kom med bag gardinet når Q's udsendte får opereret en knyst på foden væk

Tænk hvis du ikke kunne tage et par stilletter på til fest? Eller et par feminine støvler på kontoret, på daten eller café-turen?

Det har i over 15 år været virkeligheden for Julie, hvis skæve storetå med knyst har tvunget hendes fødder ned i praktisk fodtøj. Men efter en operation på Københavns Privathospital kan hun nu snart stikke fødderne i drømmeskoene.

Fødderne er kroppens fundament, og de bærer dig bogstavelig talt gennem livet. Hvis fundamentet ikke er i orden - ja, så kan det få konsekvenser.

Fakta

Navn: Julie Boesen
Alder: 36 år
Privat: Single
Job: Online Marketing Assistant
By: København

Faktisk har hver fjerde dansker risiko for på et eller andet tidspunkt i deres liv at udvikle en skæv storetå eller knyst, der kan betyde store smerter, når skoen trykker. For nogle kvinder bliver det så slemt, at de er tvunget til at glemme alt om stilletter og hoppe i meget brede sko for at undgå smerterne.
36-årige Julie Boesen har i flere år haft problemer med sin ene fod, og års smerter har nu fået hende til at springe ud i en operation, for at blive smerterne kvit.

"Jeg valgte at få foretaget operationen, da knysten har generet mig i rigtig lang tid, faktisk i15-20 år. Min mormor har en knyst på den ene fod, hvor storetåen ligger helt hen over de andre tæer. Min mor har haft knyster på begge fødder. Hun fik opereret den værste af fødderne i december 2009, og i dag er foden rigtig flot. Den anden fod, som ligner min lidt, skal hun have opereret senere på måneden," fortæller Julie, der har en særlig grund til få foretaget operationen netop nu.

"Da min mor blev opereret for knap to år siden, var der flere, der sagde til hende, at hun skulle være kommet for mange år siden, fordi det altid er nemmere at blive opereret jo yngre man er, så der var bestemt ikke nogen grund til at vente."

I det daglige har Julie mærket mest til knysten, når hun skulle shoppe fodtøj. "Det er svært at finde sko og støvler, som passer mig, eller som sidder pænt på min fod. Det er blevet værre gennem de sidste
tre-fire år, fordi min storetå er begyndt at dreje, og knysten er blevet tykkere. Samtidig ligger knysten pres på nogle af mine nerver i foden, så når jeg træner, f.eks. step eller på en crosstrainer, mister jeg følelsen i mine tæer. Efter operationen håber jeg selvfølgelig, at det bliver bedre, og at jeg får en pæn fod igen, så jeg får nemmere ved at finde nogle fede sko og støvler. Det er jo ved at være mange år siden, det sidst var muligt," siger Julie.

Forløbet

Efter operationen skal der gå tre uger, før trådene bliver fjernet. Herefter går der yderligere tre uger, hvor foden skal holdes i ro, og hvor Julie så vidt muligt skal undgå at belaste foden. Det endelige resultat kan først ses efter cirka seks måneder, hvor hævelsen er helt forsvundet.

Her foregik operationen
Det var ortopædkirurg Peter Basse fra Københavns Privathospital i Lyngby, der udførte operationen. Prisen for at få fjernet en knyst eller få rettet en tå op ligger mellem 17.000 og 33.000 kr.
Læs mere på www.kbhprivat.dk eller ring på tlf. 45 93 39 33.

Knyster
Der er ofte er en sammenhæng mellem skovalg, arv og udviklingen af skæve tæer og knyster. Spidse sko er den primære årsag, og det forklarer også hvorfor knyster oftest ses hos kvinder. Anbefalingen er derfor at man bør undgå at hoppe i de samme sko flere dage i træk.

Læs også