Så usunde er rugbrødschips

15. januar 2014
af Lisbeth Madsen, Aller Media
Foto: Pantherstock
Har du stået hos bageren eller i supermarkedet og følt dig fristet af de tilsyneladende sunde rugbrødschips? Pas på, de kan være en fedt- og saltfælde
Der findes efterhånden en del alternativer til traditionelle chips, som måske umiddelbart kan synes sundere, men det er langt fra tilfældet hver gang. Det gælder også rugbrødschips. Det viser en ny undersøgelse, som forbrugermagasinet TÆNK har offentliggjort i denne måned.    De små rugbrødsflager, der er stegte og saltede, dukker op hos flere og flere luksus-bagerier og i velassorterede supermarkeder. Desuden kan du også på diverse madblogs få inspiration og opskrifter til at lave dem selv. Men du bør have lige så stort et forbehold over for at spise dem, som du har med traditionelle chips.   LÆS OGSÅ: Fedt, der ikke gør dig fed   Poser uden næringsdeklaration I TÆNK’s undersøgelse har man bl.a. kigget på rugbrødschips fra Gilleleje Havn, som man kan købe i SuperBest og SuperBrugsen samt rugbrødschips fra luksusbagerierne Lagkagehuset og Holms Bageri. Der er ikke nogen af poserne, som har deklarationer for fedt- og saltindholdet, så testen af produkterne er udført i TÆNK’s egne laboratorier.   De mest fede og salte Resultatet af undersøgelsen viste blandt andet, at hvis du spiser lidt over en halv pose af chipsene fra Rein van Hauen, købt i Irma, så får du dækket hele dit daglige anbefalede indtag af salt, som er på fem-seks gram. Disse chips er med sit saltindhold på 4,8 gram pr. hundrede gram de mest salte i testen.    Det er derimod chipsene fra Gilleleje Havn, der topper som de fedeste med sine 29 gram fedt pr. hundrede gram. Ud over, at fedt- og saltindholdet er højt, så er prisen det også. Her er det ligeledes chipsene fra Gilleleje Havn med en kilopris på 200 kroner, der topper listen.    LÆS OGSÅ: Overraskende fødevarer der giver flad mave   Pas på, hvis du laver dem selv Du kan godt lave dine rugbrødschips selv af daggammelt rugbrød, der skæres i meget tynde skiver, men vær også her opmærksom på fedt- og saltfælden. Rugbrød indeholder en del fedt, hvis det er rigt på især solsikkekerner, ligesom rugbrødet også er tilsat salt fra fabrikkens eller bagerens side.