Fedt på maven
Træning og kost

Derfor forsvinder fedtet på maven ikke

1. oktober 2021
af Lonnie Kjer og redaktionen
Udgivet første gang 1. juni 2014. Foto: Shutterstock
Fedt på maven kan være svært at komme af med. Årsagerne kan være mange. Forkert træning, for meget stress og for dårlig søvn. Og kost og træning alene gør det desværre ikke af med mavefedtet.

Hvor svært kan det være? At komme af med det sidste fedt på maven? Svært, åbenbart, og forklaringerne kan være mange andre end for lidt træning og forkert kost.

For selv om den rigtige kost og ditto træning kan være hjælpende hænder i kampen mod mavefedtet, kan der være forklaringer på de mangelende resultater, du måske ikke lige har tænkt over. Alder, f.eks.

Hvordan taber man fedt på maven?

Det bliver nemlig sværere og sværere at forbrænde fedt med alderen, og din krop vil reagere anderledes, når du stiger eller falder i vægt.

Derfor er fedt på maven som regel også det første, der kommer, hvis du nærmer dig overgangsalderen. Dén kan også være grunden til det ekstra fedt på maven, fordi produktionen af østrogen falder.

Stress giver fedt på maven

Og så skal der ellers skrues ned for tempoet, hvis det altså er så højt, at du kan kalde dig selv stresset.

Stress øger nemlig produktionen af stresshormonet kortisol og kan være skyld i, at du - trods de gode intentioner og tiltag - har svært ved at smide mavefedtet, fordi den stressede krop 'holder fast' på fedtet.

løbe

Men vi kommer ikke uden om træningen - den varierede træning, hvor du både konditionstræner og styrketræner.

Flere hundrede mavebøjninger gør det ikke, men med en øget muskelmasse vil din krop begynde at forbrænde mere fedt, og vejen frem er hård træning, hvor du får pulsen op.

Og jo, du må gerne spise fedt, selv om du også vil AF med noget fedt. Det sunde fedt, de gode olier, den sunde avocado og nødder, og fede fisk. Selvfølgelig - og som med alt andet - med måde!

Fuldstændig samme kedelige effekt kan mangel på søvn have.

Forskere fra University of Chicago og University of Wisconsin-Madison har fundet en sammenhæng mellem overvægt og søvnmangel uden dog at vide med sikkerhed, hvorfor kroppen klamrer sig fast til det overflødige fedt.

Læs også