https://imgix.femina.dk/media/tykprim.jpg
Træning og kost

Så tyk er du altså ikke blevet!

2. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Fik du spist lige rigeligt og motioneret alt for lidt over jul og nytår? Har du fornemmelsen af at være gået flere størrelser op nu? Slap af, så galt er det nok ikke gået. Det tager nemlig lidt længere tid at ændre vægten.

Det er som bekendt ikke dét, du spiser mellem jul og nytår, der afgør vægten … det er mere dét, du spiser resten af året. Og selvom du måske føler dig lidt tungere her efter ferien, er der nok ikke så meget rent fedt, der har sat sig fast på din krop, som du måske har fornemmelsen af. Du skal nemlig spise ret så mange ekstra kalorier for at være vokset betydeligt på så kort tid, skriver kk.no. Også selvom det kun tager tre timer, fra du kastede dig sulten over julebordet, til kalorierne har sat sig som fedt lige dér, hvor du ikke gider ha' det.

For meget salt, fedt … og for mange kilo!
Når bukserne strammer, og vægten viser det forkerte tal, kan det skyldes de store mængder salt, julens fristelser indeholder. Salt binder væsken, som altså kan tage lidt af skylden for de ekstra kilo, der altså ikke nødvendigvis lagres som fedt på kroppen, men derimod måske allerede er ved at forlade dig igen. Hvad du har spist af ekstra karbohydrater, bliver lagret som glykogen, en ekstra energikilde til kroppen, og først når glykogen-lagrene er fyldt op, omdannes karbohydraterne til fedt. Og selvom vi har brug for fedt, er det faktisk ubegrænset, hvor meget fedt kroppen kan lagre.

Fra flæskesteg til fitness
Så er der proteinerne, kroppen må og skal bruge for at opretholde og bygge muskler. Når du har indtaget for stor en mængde protein, har kroppen ikke brug for det og omdanner proteinerne til energi, der bliver til fedt og lagres på kroppen - og det er muligvis dét resultat, du står med nu, hvor flæskesteg og klejner afløses af fitness-centre og slankekure. Og selvom du måske skal flette fingre med begge dele for at få din gamle krop tilbage i rette form, er det sandsynligvis ikke så galt, som vægten forsøger at overbevise dig om …

Læs også