https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/januar/rygning-p.jpg
Træning og kost

Røgfri uden vægtforøgelse – sådan gør du

18. januar 2014
af Maria Jönsson Bebe, Q.dk
Foto: Shutterstock
Det kan faktisk lade sig gøre at begrænse vægtforøgelsen ved rygestop, hvis man overholder nogle simple kost- og leveregler. Se her hvordan du kan undgå vægtforøgelse, hvis du kvitter tobakken.

Rygestop er, hævet over enhver tvivl, godt for helbredet, men det kan være lidt at en dræber for vægten. Nyere forskning har vist, at der i snit ryger fem til seks kilo ekstra på i løbet af det første år, man er eks-ryger. Det skriver blandt andet British Medical Journal i en tidligere publiceret undersøgelse.

> Derfor har kvinderne kærligheden som et nytårsforsæt - se hvorfor her

Det skal dog ikke afholde en fra at droppe smøgerne, for forskere er også enige om, at de helbredsmæssige fordele ved at stoppe med at ryge, langt opvejer de ekstra kilo som et rygestop måtte forårsage.
Og der er faktisk en del, du selv kan gøre, for at undgå at tage på. Diætist og ansvarlig for slankewebsitet Slankedoktor.dk, Lisa Bolting, har et par simple tips til, hvordan du holder de ekstra kilo i skak.

Hav noget at putte i munden

Noget af det der for mange ex-rygere mangler, når man er stoppet med at ryge, er den orale tilfredsstillelse ved at have en cigaret i munden. Det er blandt andet en af årsagerne til, at mange tager på, når de er stoppet med at ryge; det spiser simpelthen mere. Dette kan dog afhjælpes ved, at man vælger sunde alternativer som gulerødder, nødder osv.

- Sørg altid for at have gnavegrøntsager ved hånden. Det kan være en pose eller en lille æske som du tager af, når trangen til at have noget i munden melder sig, siger Lisa Bolting.

> 8 effektive husråd til at komme mavefedtet til livs - se dem her

Hun foreslår også, hvis gulerødder og andre grøntsager alene ikke kan gøre det, at man en gang imellem forkæler sig selv ved at vælge noget sødt, som dog ikke indeholder mange kalorier:

- Hav stærke saltlakridser som fx piratos i tasken. Fordi du spiser fem af dem om dagen, vil det ikke give nævneværdige kalorier, siger diætisten.

Måltidsritualerne

Der sker for mange noget med stofskiftet, når man stopper med tobakken. Nikotinen kan virke sultnedsættende, og i og med at nikotinen forsvinder fra ens krop, vil mange opleve en øget sultfølelse.
Her er det vigtigt at holde øje med sine portionsstørrelser, forklarer Lisa Bolting, og hun opfordrer til, at man simpelthen holder igen med mængden af mad, hvis man oplever en øget sult. Desuden må man bryde med de ritualer, der tidligere har knyttet sig stærkt med rygning:

- Hvis du plejer at drikke kaffe efter frokost, så vælg måske te i stedet, foreslår hun.

> 10 smutveje til længere liv - brug tandtråd, dyrk sex og bliv gift få alle tipsene her

Der er ingen vej udenom - motion skal der til

Og så er der ingen vej udenom. Hvis man helt vil undgå at tage på efter et rygestop, skal der motion til:

- Sæt motion mere på programmet, siger Bolting. Hun foreslår, at man laver en plan for at få ekstra motion ind hver uge. Det kan være helt små ting som at vælge trapperne i stedet for elevatoren, eller det kan være en kærkommen lejlighed til at bruge den ny fundne sundhed til at komme i bedre form generelt.

Læs også