Raw food gør dig syg
foto: Colourbox
Det skorter ellers ikke på tillægsordenen, når Raw Foods fortræffeligheder fortælles i kogebøger, på caféernes hjemmesider og af tilhængerne selv. Men virkeligheden er en helt anden, skriver Videnskab.dk.
To grupper studerende fra Københavns Universitet har netop har lavet den første grundige gennemgang af næringsindholdet i mad, som er anbefalet af Raw Food-tilhængere.
Videnskab.dk har talt med forsker-teamet bag undersøgelserne.
»Der er f.eks. absolut intet D-vitamin i det, de spiser. D-vitamin får man især fra fede fisk og lidt fra æg og mejeriprodukter, men der er ingenting i en vegansk Raw Food-kost.«
Læs også: 5 elementer i hvert måltid
»Det kan være et stort problem på mange måder, især nu hvor D-vitamin ser ud til at bidrage til at beskytte os mod mange forskellige sygdomme, herunder kræft og hjertekarsygdomme« konstaterer lektor Susanne Gjedsted Bügel, leder af gruppen for
sygdomsforebyggende ernæring på Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.
75 % af den daglige Raw food kost består af frugt, grønt, olier og nødder - og det alene, er ikke nok til at holde kroppen sund og rask. I sær mangel på aminosyre er helt centralt.
»Mangler du bare en type aminosyre, kan du ikke danne alle de proteiner, der skal bruges i hormoner, i musklerne, i huden og i forsvarsmekanismer over for bakterier eller vira. Du kan heller ikke danne vigtige enzymer, som spiller en ekstremt stor rolle i alle mulige forskellige processer.«
Læs også: Den lækre vej til et slankere liv
Undersøglesen slår dog fast, at Raw Food på mange måder er meget sundt - det kan bare ikke stå alene. Spis varieret er stadig det allervigtiste for en sund, stærk og sygdomsfri krop.