https://imgix.femina.dk/media/e5a1b57084b94dcca4a2c2af909f61b7.jpg
Træning og kost

Nordisk mad giver vægttab

5. november 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Et større projekt viser, at man faktisk kan tabe sig af at spise nordisk-inspireret mad.

På 12 uger har deltagerne i et større sundhedsprojekt tabt sig mere ved at spise Ny Nordisk Hverdagsmad end ved at spise gennemsnitlig dansk mad.

Projektet, som OPUS Butiksprojektet på Københavns Universitet står bag, har haft 181 overvægtige deltagere i projektet i et halvt år, og det fortsætter til foråret 2012.

- Formålet med OPUS Butiksprojektet er at undersøge, hvilken effekt det har på kropsvægt og forebyggelse af vægtrelaterede sygdomme at spise efter principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad.

Bliv slank på
2 minutter

Og resultaterne efter 12 af de 26 testuger viser, at de 113 personer, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad, i gennemsnit tabte sig 3,1 kg, hvor de 68 personer, der spiste de gennemsnitlige danske madretter i gennemsnit tabte sig 1,6 kg, siger Thomas Meinert Larsen, der er projektleder ved OPUS Butiksprojektet i en pressemeddelelse.

Fuldkorn mod frikadeller
I projektet har man sammenlignet Ny Nordisk Hverdagsmad med gennemsnitlig dansk mad. Førstnævnte er udviklet i samarbejde med Claus Meyer og bygget på råvarer, der er enkle med en nordisk identitet og udvalgt efter sæsonen. Maden består af mere frugt, grønt, fuldkorn og er overvejende økologisk.

Den gennemsnitlige danske mad, som typisk er at finde på de danske middagsborde og i madpakker, er f.eks. pizza, frikadeller og spaghetti med kødsovs. Her er råvarerne typisk brød, kartofler, ris, pasta, kød og grøntsager som tomat og agurk.

De foreløbige resultater viser - udover forskellen i vægttabet - at deltagerne, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad, havde oplevet et større fald i fedtprocenten end den anden gruppe.

Thomas Meinert Larsen vil dog ikke konkludere noget, før de endelige resultater er lagt på bordet til foråret.

Test dig selv: Hvad vejer du om 5 - 10 år?

Læs også