https://imgix.femina.dk/media/904fa99704dc413188d449eacbbb2a0c.jpg
Træning og kost

”LIGHT” betyder ikke vægttab

10. februar 2011
af Line Kalum Jarlkov, SlankeDoktor.dk
Dagligvarebutikkernes udvalg af lightprodukter er stort, og mange fristes af tanken om, at de bliver sundere og lettere.

I mange år har det været diskuteret, om kunstige sødestoffer er usunde, ja, måske ligefrem kræftfremkaldende.

Men konklusionen lyder igen og igen fra vores offentlige myndigheder, at der skal meget store mængder til, før de er skadelige.

Med store mængder menes et kvantum, der svarer til, at man hver dag drikker 4-5 liter light-sodavand, og mon ikke vi alle i forvejen godt ved, at det ikke kan anbefales. Hvis du altså synes, at light-sodavand og light-saft er værdifuldt for dig i hverdagen, så kan du roligt drikke det i almindelige mængder.

Læs: 11 sunde og usunde myter

Tilsætningsstoffer
En del light-produkter indeholder flere tilsætningsstoffer end tilsvarende varer, der ikke er light, men det gør dem ikke mindre sunde. Og i dag opstiller lovgivningen heldigvis temmelig strenge kriterier for at sikre, at stofferne er sundhedsmæssigt acceptable.

Derfor er der generelt ikke farlige tilsætningsstoffer i madvarer.

Men når det er sagt, så er det ikke ens betydning med, at light-produkter er det bedste for dig i længden - slet ikke i forbindelse med et vægttab.

Bliv medlem af Q Slank

Ordet 'Light'
Ordet "light" i forbindelse med drikke- og fødevarer betyder, at der skal være 50 % mindre fedt i produktet end normalt. Denne lovgivning overholdes rigtig fint, men det farlige er, at det ikke nødvendigvis betyder, at der er mindre kalorier i - og det er her, det bliver tricky i forhold til et vægttab.

Man skal være opmærksom på, at for produkter, som typisk indeholder både sukker og fedt, f.eks. kager og desserter, og som mærkes som "light" med hensyn til et reduceret sukkerindhold, men hvor der ikke er sket en reducering i fedtindholdet og/eller energiindholdet, kan der være stor sandsynlighed for, at den ledsagede mærkning (light - reduceret sukkerindhold) er vildledende.

Læs: Tænk på at spise og tab dig

Så vær varsom inden du går "ombord" i et såkaldt light-produkt - det kræver din sunde fornuft og et ekstra kig på resten af indholdet!

Her en række eksempler på, hvor kunstige sødemidler brugt på den rigtige måde, kan give en væsentlig reduktion af kalorieindholdet:

? Light sodavand - næsten alle slags er helt kaloriefrie - tjek for en sikkerheds skyld, at kalorieindholdet er maks. 10 pr. 250 ml.

? Light læskedrik - næsten alle slags er kaloriefrie - kalorieindholdet bør være maks. 10 pr. glas a 2 dl.

? Light saftevand med ægte frugt - indeholder kalorier stammende fra frugten, men intet tilsat sukker kalorieindholdet bør være maks. 30 pr. glas a 2 dl.

? Enkelte mærker i bolsjer, lakrids og vingummi - kalorieindholdet bør være maks. 100 pr. 100 g vare.

? Marmelade - kalorieindholdet bør være maks. 50 pr. 100 g.

Bliv slank med Q
Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities. Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online. Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her.

Læs også