Forstoppelse kan afhjælpes med disse gode råd
Træning og kost

Lider du af forstoppelse? Så undgå disse 7 ting

af Christina Forsberg 7. marts 2017
Mange – særligt kvinder – lider med jævne mellemrum af forstoppelse, og udover at være ubehageligt kan det også føre til alvorlige komplikationer. Prøv disse syv råd, hvis du ikke har besøgt et toilet for nylig …

Du har øm og udspilet mave, føler dig 5 kilo tungere end sædvanlig, og måske gør det også ondt, når du bevæger dig. Der er ikke noget godt at sige om forstoppelse. Og det er heller ikke en tilstand, du skal ignorere – så opsøg altid din læge, hvis det står på over længere tid.

Du kan dog også gøre en del selv. Women’sHealth har listet 7 gode råd, hvis du er forstoppet og søger naturlig lindring.

Lider du af forstoppelse? Så undgå disse ting ...

1. Stop med at spise forarbejdet mad

Hvis du vil have dine tarme til at fungere godt, skal du give dem den rigtige slags mad. Det er ingen hemmelighed, at forarbejdet mad indeholder meget fedt, hvilket gør fordøjelsen langsommere og kan medvirke til forstoppelse. Så i stedet for at spise en "gad-vide-hvad-der-er-i-den-her-pose-chips", så kast dig over mave-venlige sager, der har et højt fiberindhold og kommer fra jorden. Det kan f.eks. være frugt, grøntsager, bønner, nødder, brune ris, hvede og havre. Prøv at få 25-30 g fibre om dagen.

Men forsøg dig frem - for mange fibre kan også forårsage luft i maven og udspilet mave.

 

Læs også: Forstoppelse - sådan kommer du af med hård mave

 

2. Drop alkohol og koffein

Måske har du brug for din morgenkaffe eller en enkelt aftendrink, men overdreven forbrug af koffein og alkohol kan virke dyhydrerende, og mangel på væske kan forårsage forstoppelse. Så tænk over, om du får nok vand i løbet af dagen? 

 

3. Undgå store mængder mælkeprodukter

Når dine tarme ikke fungerer optimalt, er det bedst at undgå visse mælkeprodukter, da det kan være svært at nedbryde laktosen. Mælkeprodukter med meget laktose er f.eks. komælk, is, fløde og hytteost. Dog vil du godt kunne spise laktosefrie produkter, yoghurt, A38 og hårde oste.

 

Læs også: Toiletbesøg - så ofte er det normalt at gå på toilettet hver dag

 

4. Glem ikke motion

Nogle løbere har sikkert prøvet det: Der kan komme gevaldig gang i sagerne, når man er i bevægelse. Og ja, motion har en regulerende effekt på din krop og dine tarme. Inaktivitet har den præcist modsatte effekt, og placerer dig i risikozonen for at blive forstoppet. De øgede tarmbevægelser og den øgede blodgennemstrømning er sund for dig – og den gode nyhed er, at du vælger frit fra hylden, om det skal være en gåtur, løb, yoga – eller hvad du nu foretrækker af motion.

 

5. Stop med at tage jern- og kalktilskud

Jern- og kalktilskud kan forårsage forstoppelse, men hvis du tager dem som behandling for en lidelse, bør du først tale med lægen om alternativer og ikke bare stoppe med at tage tilskuddet. Måske kan du spise fødevarer med ekstra højt indhold af jern og kalk, få en lavere dosis eller tage et mildt afføringsmiddel samtidig med tilskuddet?

 

6. Pas på med de smertestillende piller

Hvis du tager håndkøbsmedicin på daglig basis og har problemer med afføringen, så kig en ekstra gang på indlægssedlen. NSAID-produkter som f.eks. ibuprofen kan virke forstoppende. Prøv et andet medikament – men husk: Er det din læge, der har ordineret det, skal du altid tale med hende først. 

 

Læs også: Kvindetabu: Dette er mere pinligt end utroskab og ensomhed

7. Hold igen med de afførende midler

Det er fristende at starte på afførende midler, hvis du døjer med forstoppelse, men vær alligevel varsom. Tager du dem over længere tid, kan dine tarme kan vænne sig til, at pillerne/produktet gør arbejdet for dem og derved miste evnen til selv at lave de nødvendige sammentrækninger. Så tag ikke afførende midler længere end en uges tid eller to uden at konsultere din læge.