https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/boefprim.jpg
Træning og kost

Lev længere ... uden kød!

22. oktober 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Har du også droppet de store bøffer? Tillykke med dét, for det betyder sandsynligvis, at du kommer til at leve længere end kødspiserne. Du skal bare lige huske at droppe alkoholen og cigaretterne samtidig.

Næsten hundredetusinde mennesker! Så mange medvirkede i den omfattende helseundersøgelse, som Loma Linda University i USA står bag. Samtlige deltagere er adventister, og som en del af deres religion opfordres de til at undgå cigaretter, alkohol - og kød! Dét giver altså bonus, skriver kk.no. Efter at have kortlagt de medvirkendes spise- og drikkevaner over længere tid, kunne man konstatere, at vegetar-adventister i gennemsnit lever 9,5 (mænd) og 6,1 (kvinder) år længere end en gennemsnitlig californier. Ikke så lidt.

Vegetar med vigtige vaner.
Og det er som om, at det er hele vejen rundt, vi godt kunne lade os smitte lidt af vegetarerne. Udover deres sunde spisevaner, som ofte indeholder en del flere bælgfrugter, flere nødder, sunde bønner og masser af frugt, så sover de også flere timer om natten end kødelskerne. Til gengæld bruger de heller ikke deres vågne timer foran fjernsynet. Også dér vælger de altså sundere alternativer.

Veganerne viser vejen!
Sundhedsmæssigt står det endnu bedre til for veganerne, som ikke spiser hverken kød, mejeriprodukter, fisk eller æg. De har langt mindre risiko for at udvikle diabetes, de har et lavere blodtryk og kolesteroltal og vejer i gennemsnit over 13 kilo mindre end deres kødædende medsøstre- og brødre. En del af undersøgelsen slog også fast, at slanke mennesker spiser bedre, ryger mindre og træner mere, så dét at have lagt frikadellerne på hylden til fordel for linsesuppen altså ikke gør forskellen alene.

Vegetar på deltid?
Men hvordan får man lige overbevist sig selv om at udskifte det gode kød med grøntsagstærter og kikærter? Ro på, for meget mindre kan gøre det. Faktisk behøver du slet ikke undvære kødet mere end et par gange om ugen for at høste stor effekt at dit liv som 'vegetar til husbehov'. Det giver - næsten - de samme positive resultaterne som hos de 'rigtige' vegarianere, konkluderer undersøgelsen. Så er der da håb for de fleste af os …

"Knæk Cancer!" - det er en fælles sag!

Læs også "Vandmelon for hjertet!"

Sundt og grønt - køb din grønne te i Shoppen!

Hvordan bli'r din uge? Tjek horoskoperne!

Læs også