https://imgix.femina.dk/media/f9c5538c747f4916b410f91e220efcc9.jpg
Træning og kost

Lær at træne effektivt, og få en stærk og smuk krop i balance!

9. maj 2011
af Tania Clausager
Foto: © FLEMMING GERNYX
”Spis som en dronning om morgenen, som en prinsesse til frokost og som en fattiglus til aften.”

Lær at træne effektivt, og få en stærk og smuk krop i balance! Det er budskabet i kostvejleder og personlig træner Ida Kraks nye bog "Drømmekrop", hvor du både kan finde simple kostråd og nemme træningsprogrammer, som du kan lave hjemme i stuen.

Som personlig træner for blandt andre medlemmer af kongehuset, kendte skuespillere og mediepersoner er hun en af landets mest efterspurgte, når det gælder kost og sundhed. "Spis som en dronning om morgenen, som en prinsesse til frokost og som en fattiglus til aften." Ida Krak

Facts

Navn: Ida Krak
Alder: 41 år
Privat: Gift med Jakob, mor til to piger
Job: Kostvejleder og personlig træner i Welcome Fitness & Spa i Hellerup
By: Gentofte
Web: www.idakrak.dk

Efter blot 15 minutter i selskab med personlig træner Ida Krak sidder man tilbage med én tanke - "Gid der dog havde været en lydfil med i udgivelsen af hendes bog 'Drømmekrop'". For hun brænder igennem med en passion og livsglæde, som man kun kan ønske, at alle måtte få lov til at opleve på tæt hold.

Og når politikerne i øjeblikket diskuterer planerne om at afskaffe efterlønnen for at holde ressourcestærke mennesker på arbejdsmarkedet i længere tid - så må det være Ida Krak, de tænker på. Ikke at det på nogen måde er aktuelt. For med sine blot 41 år har hun masser af tid foran sig til at hjælpe andre mennesker med at få en smuk og stærk krop i balance.

KENDISSER PÅ KUNDELISTEN
Det er en barndom fyldt med bevægelse, der har skabt grundlaget for hendes interesse i krop og sundhed. Som firårig startede hun til gymnastik, og allerede som syvårig deltog hun på konkurrenceplan, men en skade satte en stopper for gymnastikken, og i stedet kastede Ida sig over ballet og siden løb, som hun også dyrkede på et meget højt niveau, og da aerobic indtog landet, hoppede hun også med på den bølge.

"Jeg har altid haft en passion for krop og bevægelse, men på det tidspunkt fl øj jeg som stewardesse, og så gik det op for mig, at jeg ikke skulle hænge i et rør oppe i luften for evigt, men at jeg ville bruge min passion til noget," siger Ida Krak, som derfor uddannede sig til fitness-, aerobic- og bodybike-instruktør.

Tilbage i 1994 startede hun så som en af de første tre personlige trænere i landet, og selv om omgangskredsen rynkede lidt på næsen og tvivlede på udfaldet af den plan, så har hun haft stor succes og masser af kunder siden opstarten. I dag er hun ansat i Welcome Fitness & Spa i Hellerup og har været kostvejleder og personlig træner for blandt andre medlemmer af kongehuset samt flere kendte skuespillere og mediepersonligheder.

Læs også: 8 veje til et bedre selvværd

LØBER TRODS SLIDGIGT
Den umiddelbare succes har dog ikke fået Ida Krak til at hvile på laurbærrene, så i årenes løb har hun løbende videreuddannet sig, og hun har en faglig bred viden inden for blandt andet fysiologi, neurologi, kost og ernæring.

"Jeg plejer at sige, at jeg ikke er rig på kunst - men jeg er rig på knowledge. Jeg har brugt tusindvis af kroner på videreuddannelse, og det stopper aldrig for mig. Du er nødt til at udvikle dig hele tiden, så jeg har en bred vifte af redskaber, jeg kan bruge, alt efter hvilken opgave og hvilken kunde jeg står over for, " siger Ida Krak.

Den seneste nyerhvervelse blandt hendes redskaber er det revolutionerende Z-Health-system, hvilket er en række små øvelser, som hjælper kroppen til at bruge de rigtige muskler til de rigtige opgaver.

"Jeg har min egen succeshistorie med den træningsform. Jeg har slidgigt i begge fødder og kunne ikke løbe og skulle konstant gå med indlæg i skoene. Jeg kunne ikke engang gå på bare fødder. Efterat have lavet øvelserne gennem fire måneder kunne jeg både løbe på løbebåndet og gå på bare fødder. Det var så fantastisk," fortæller Ida Krak.

DELER UD AF GULDKORN
Det revolutionerende Z-Health-system spiller i dag en central rolle i hendes arbejde med kunderne, og det er også grundigt beskrevet i hendes nye bog "Drømmekrop". En bog hvor hun deler ud af al den viden, hun har samlet sammen gennem de seneste år og uddannelser. Og hun er ikke bange for at dele sine guldkorn med andre.

"Jeg synes desværre, at der er lidt for mange 'quick fix' i forhold til slankekure og det at få en sund krop i balance. Jeg synes, man skylder at fortælle sandheden. Det ér muligt at få sin drømmekrop, men det er altså ikke noget, man gør på en uge.

Der er utrolig mange faktorer, der spiller ind på kroppens balance, så man skal både have kost, træning, hormonbalance, stressniveau og vejrtrækning med i overvejelserne, når man sætter sig et mål om at få en sund og smuk krop. Hvis du for eksempel tænker mange negative tanker, vil det påvirke dine hormoner, og så kan man godt træne meget uden at se de store resultater," siger hun.

Læs også: Opnå dine mål og bliv lykkelig i hverdagen

BOG MED BID
Bogen bærer på alle måder præg af Ida Kraks tanker omkring det hele menneske, og den er bygget op over ni kapitler, hvor man får en stor indsigt i kroppens måde at fungere på skrevet på en måde, så alle kan

Idas 6 principper

1. SPIS RIGTIGT
2. DRIK RIGTIGT
3. TÆNK RIGTIGT
4. TRÆN RIGTIGT
5. TRÆK VEJRET RIGTIGT
6. SOV GODT

være med. Samtidig er der masser af gode kostråd samt to kapitler med øvelser, som du kan lave hjemme på stuegulvet, og bogen afsluttes med to træningsprogrammer, et for begyndere og et for øvede.

"Jeg ville gerne gå ind der, hvor folk er fl est og så komme hele vejen rundt, således at de, der køber bogen, kan få sundhed på alle etager. Derfor har jeg også taget mine seks principper med, fordi de alle seks er vigtige, hvis kroppen skal slappe af og være i balance, så vi får mest muligt ud af vores træning," siger Ida Krak og fortsætter:

"Jeg håber, at jeg med bogen kan præge folk til at tænke mere nuanceret og give dem en bedre indsigt i sig selv, så de kan lære sig selv bedre at kende. Vi er nødt til at acceptere, at det ikke er så let at få drømmekroppen. Der er mange faktorer, der spiller ind, og det er vigtigt, at vi hele tiden mærker os selv."

Og for at understrege at man ikke ændrer sin krop natten over, har hun skabt to bogstavforkortelser, som hun dagligt bruger for at huske sig selv og sine kunder på, hvilken udfordring de står over for. ZAB, som står for Z-Health, accept og beslutsomhed, og FKV, som står for fokus, kvalitet og vedholdenhed.

Specielt vedholdenhed er vigtig, for kun med det kan du ændre et uhensigtsmæssigt mønster og få skabt nye vaner, der sørger for, at du bliver sund.

TRÆN I STUEN
Bogen indeholder to kapitler med øvelser, som alle kan laves hjemme i stuen, hvilket hjælper DIG, der gerne vil i form, men måske ikke har lyst eller tid til at gå i fitnesscenter eller råd til at hyre en personlig træner. Bogen kan købes på Gyldendals internetboghandel, lige her.

Læs også