https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/januar/paspaabrysterneprim.jpg
Træning og kost

Kvinde, pas på brysterne!

4. februar 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt danske kvinder. Vi kan ikke sikre os mod den frygtede sygdom, men der er alligevel et par gode leveregler, du kan ha’ i baghovedet. Læs med her.

Alt for mange verden over rammes af brystkræft, og i Danmark får over 45oo kvinder årligt den triste besked. Heldigvis har store fremskridt i forskning og behandlingen af sygdommen gjort, at diagnosen langt fra er en dødsdom, men tværtimod er en af de kræftformer med de bedste overlevelsesmuligheder. Og du kan selv gøre noget for at mindske din risiko for at blive ramt af sygdommen. Læs de gode råd fra Ralph Lauren Center for Cancer and Prevention og magasinet Woman's Health her.

Hold vægten! En kvindes risiko for at få brystkræft siger med 1 procent pr kilo, hun vejer for meget. At være overvægtig øger ikke kun risikoen for at udvikle brystkræft, men sænker også mulighederne for overlevelse.

Dyrk motion! Det er ikke til at komme udenom: Det giver bonus på mere end én måde at holde træningen ved lige. I Danmark anbefaler man en halv times god motion dagligt, men fra Woman's Health lyder rådet, at du skal træne 45 minutter til en time fem gange om ugen. Motion styrker immunforsvaret og holder dit østrogen-niveau nede. Og så er det selvfølgelig med til at holde vægten …

Spar på promillerne! Der er sagt meget godt om alkoholens positive effekt på vores sundhedstilstand, men selvom et glas rødvin kan være godt for enkelte udvalgte grupper , er der absolut ingen sundhedsmæssig argumentation for at drikke alkohol, og forskning peger på en vis sammenhæng mellem alkoholindtag og udvikling af brystkræft.

Seks om dagen! … eller lidt til. Grøntsager som broccoli og kål har vist sig at være en brik i forebyggelse af brystkræft. Og vil du have det maksimale ud af det sunde, skal du spise dem rå. Husk, at de seks om dagen ikke bare skal være frugt … grøntsagerne er de vigtigste.

Bliv undersøgt! I Danmark bliver kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år tilbudt en mammografi - en røntgenundersøgelse af brystet, som opdager kræftknuder, inden vi selv kan mærke dem med fingrene. Resten af os skal jævnligt undersøge brysterne, holde øje med forandringer som smerter, ændringer af brystvorten, eksem, fortykkelse i brystet eller i armhulen … og enhver anden fysisk forandring.

Hvad med din mor? Har din mor eller mormor haft brystkræft, har du sikkert for længe siden undersøgt, om din egen risiko er større end normalt. iI 10-15 procent af tilfældene er brystkræft arvelig, og hos en mindre del af de arvelige tilfælde, er det muligt at påvise en fejl i et af de to gener, der kaldes BRCA1 og BRCA2, som giver stærkt øget risiko for brystkræft.

Arveligt betinget brystkræft ...

Kontakt egen læge for henvisning til genetisk rådgivning, hvis …

- der er to eller flere tilfælde af brystkræft før 50-års alderen hos din mor, søstre eller døtre (førstegrads slægtninge)

- der er tre tilfælde af brystkræft hos førstegradsslægtninge, hvor mindst én af disse blev syg før 50-års alderen

- der er to eller flere tilfælde af brystkræft hos andengradsslægtninge gennem din far eller bror - dvs. ens farmor, fastre eller ens brors døtre

- du har et nært familiemedlem med brystkræft før 40-års alderen

- man har et familiemedlem, der har haft kræft i begge bryster

- der er en mand med brystkræft i familien


- du har et familiemedlem, der har haft både bryst- og æggestokkræft


- der i den nærmeste familie er både tilfælde med brystkræft og kræft i æggestokkene


- der er 2 eller flere tilfælde af kræft i æggestokkene eller æggelederne i familien


- der i familien er påvist en genmutation i BRCA1 eller BRCA2

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

"Så gode er Kræftens Bekæmpelse!"

Tab dig … og undgå brystkræft. Læs mere her!

Klar til yogatimen! Tjek Shoppen!

Læs også