Træning og kost
17. juni 2011

Kan du finde sukkerbomben?

Hvis du vil smide et par kilo inden din sommerferie, så skal du undgå sukkerfælderne i din mad. Ved du, hvor de gemmer sig?
Af: af Line Kalum Jarlkov
https://imgix.femina.dk/media/7a7931297f17493298359e5f2f85e74c.jpg

foto: ThinkStock

Vægttab og sukker er som bekendt ikke en god blanding. Og varedeklarationerne gør det ikke ligefrem lettere at snige sig udenom, da sukkeret i mange madvarer gemmer sig bag uforståelige ord.

Vi ved godt at slik, kager og andre søde sager er spækket med sukker, men sukker bruges også til at give smag til fødevarer, der umiddelbart ser sunde ud. I gennemsnit spiser vi ca. 55 g sukker om dagen, hvilket faktisk passer med den mængde sukker, som myndighederne anbefaler os ikke at overskride. Men det er ikke ensbetydende med, at et lavere sukkerforbrug ikke er fornuftigt. Sukker er nemlig en ærgerlig kilde til kalorier, som vi ikke får nogen næring ud af. Derudover kan sukker påvirke vores blodsukker til op- og nedture, der mistænkes for at skade vores sundhed og være årsag til f.eks. blodpropper. Samtidig kan det være svært at fuldføre et vægttab, hvis du ikke er mere opmærksom, når du køber ind.

SlankeDoktor.dk's diætist Anna Munkesø siger:

"Hvis du er god til at undgå de synlige sukkerfælder som slik, chokolade osv., er det vigtigt at være opmærksom på, at du så ikke indtager sukkeret "skjult" i dine fødevarer, hvor de kan fylde ligeså meget. Det kan f.eks. være i morgenmadsprodukter, hvor man let kan blive vildledt; i nogle tilfælde er der op til 25 g. sukkerarter i produktet, hvor det max. bør indeholde 13 g. sukkerarter, så det er et af de steder, du bør være ekstra opmærksom."

Tjek varedeklarationen
Ingredienserne på en varedeklaration står i rækkefølge efter mængde pr. 100 g. og den første ingrediens på listen, er der mest af i varen. Står sukker nævnt som en af de første, skal man altså være opmærksom. Men hvordan er det lige, at vi gennemskuer forklaringerne, så vi lettere kan snige os uden om sukkerbomberne?

Vigtige gloser til din sukker-ordbog

Få en genvej til flad mave -
Grøn Slanke-the 50 kr.

Ord, der ender på "-ose"; sukrose (sukker fra sukkerroer), maltose (sukker fra malt) dextrose (druesukker), laktose (mælkesukker) - alle sukkermolekyler, der virker som sukker. Sukker udvundet fra frugt kaldet frugtsukker eller fruktose har også nogenlunde samme virkning som sukker - eller endnu værre. Koncentreret frugtjuice bruges også som sødemiddel. Så er der majsstivelse, der trods sit uskyldige navn er et andet ord for glukosesirup hvor det kun er majsenes sukkermolekyler, der bruges. Glukosesirup og andre sirupper er også sukkerfælder og indeholder lige så mange tomme kalorier. Bygmalt er udvundet af byg men er et sirup, der ligesom sukker er et tomt kulhydrat, der ikke bidrager med ret meget andet end en sød smag. Til sidst er sukkerarter uhyre vigtige at nævne, fordi du ikke kan se hvor meget sukker, der er tilsat i et produkt, hvor sukkerindholdet er angivet som sukkerarter. Begrebet dækker både over naturligt sukker og tilsat sukker. Så den eneste måde er at sammenligne to identiske madvarer og vælge det produkt, hvor indholdet af sukkerarter er mindst.

Eksempler på sukkerfælder:
• Færdigbagte boller og brød - et sundt brød skal helst have mindre end 5 g sukker pr. 100 g.
• Dressinger og saucer - vær opmærksom når du vælger fedtfattige produkter; fedtet er ofte erstattet af sukker for at give en fyldigere smag. 10 g sukker pr. 100 g. er bedst.
• Frugtyoghurt - gå efter de typer, der indeholder max 5 g sukker el. kulhydrat. Eller sød en naturel-yoghurt med friske bær.
• Konserves, især marinerede og syltede madvarer som f.eks. karrysild og rødkål på glas - led efter produkter med max 10 g sukker pr. 100 g.
• Morgenmad - fiberrige produkter som All-Bran, Havrefras og Special K indeholder nemt op til 20 g sukkerarter pr. 100 g. - gå efter de typer, der indeholder max 13 g sukkerarter eller max 10 g tilsat sukker.

Klik her: Bliv bikiniklar med slankedoktor.dk

Læs også