Træning og kost
20. juni 2017

Jordbær - derfor skal du spise dem

Jordbær er fulde af C-vitamin og antioxidanter, og så er de så meget dansk sommer. Der er god grund til at spise jordbær hver dag i sæsonen – og frys bare dem ned, du ikke kan nå at sætte til livs.
Af: Christina Bølling
mad

Foto: Columbus Leth

DERFOR SKAL DU SPISE JORDBÆR

De antioxidanter, der sidder ekstra tæt i jordbær, er særligt sunde og kan åbenbart måles i blodet efter kun få uger, så spis bare løs af bærrene, så længe de er i sæson. Det er fornuftigt at gå efter de friske danske, og hvis du vil være 100 procent sikker på, der ikke er pesticidrester i, bør du vælge økologiske. En ny undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening i 2017 viser, at sommerens storfavorit indeholder en del sprøjtegift. I danske jordbær (som ikke er økologiske) har man målt sprøjtegift i tre ud af fire bakker, i udenlandske er tallet endnu højere. Der er dog ingen rester i økologiske jordbær, hverken danske eller udenlandske.

Heldigvis kan pesticidrester delvis skylles væk, og hvis du vasker dine jordbær, så er de sunde, uanset hvilken slags du vælger. Ud over at indeholde en bunke antioxidanter er bærrene meget rige på C-vitamin, og fordelen ved det vandopløselige vitamin er, at kroppen ikke kan få for meget af det. Man ”tisser” blot overskydende C-vitamin ud. Apropos det sidste virker jordbær vanddrivende, og samtidig med at de nærmest ingen kalorier indeholder, er det faktisk slankekost.

Kalorie-indholdet er så lidt som 32 kalorier pr. 100 gram.

LÆS OGSÅ: En super sund jordbær-limonade

Om du vil starte dagen med en jordbærsmoothie eller smæske i jordbær med fløde, er op til dig. Og fordelene ved at spise jordbær er talrige – de virker blodtrykssænkende, modvirker rynker og diabetes og inflammation i kroppen. Ud over bærrenes høje indhold af C-vitamin er de farvestoffer, som giver den røde kulør, et hit. Farvestofferne kaldes også flavonoider. Flavonoiderne har en evne til at afbalancere det dårlige kolesterol, også kaldet LDL-kolesterol, i kroppen og fremme det sunde kolesterol, så du undgå plak i blodårerne. Den manøvre sænker risikoen for blodpropper og er gunstigt for hjertet.

Sidste argument for at fylde køleskab og fryser op med jordbær lige nu er, at de er rige på fibre (godt for maven og vægten), folsyre, mangan og magnesium. Det er stoffer, som hjælper kroppen med at holde sig i balance. Alternativt kan du også skære dem i skiver og tørre dem i en svampetørremaskine og bruge dem til te, dekoration eller hakke dem og drysse på yoghurt.

PS: I gamle dage hed det sig, at jordbær giver hvide, sunde tænder og modvirker udslæt på huden. Så det kan man også prøve.

LÆS OGSÅ: 25 skønne sommerdesserter

Kilde: Bbcgoodfood.com, Dn.dk og Organicfacts.net

Læs også