https://imgix.femina.dk/media/f86f17fe0cef4c59a06ba519c8d54266.jpg
Træning og kost

Hold ikke pause i p-pillerne

7. februar 2012
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Kvinder begår en fejl ved at droppe p-pillerne, når de er ude af fast forhold, og risikerer dermed graviditet.

Når drømmefyren er ude af dit liv, så er det sidste du tænker på, hvordan du beskytter dig mod ubeskyttet graviditet. Men mange kvinder begår en fejl ved at droppe p-pillerne, når de slutter deres faste forhold, for prinsen på den hvide hest kan være lige om hjørnet, og så er det ikke altid, at du kan stole på, at kondomet sikrer dig mod graviditet.

- Det er ofte sjusk, for selvfølgelig kan man sikre sig mod graviditet. Jeg hører så tit undskyldningen om, at kvinden ikke har en kæreste lige nu, og derfor ikke tager p-piller. Men du er jo ekstra fertil, når du lige er kommet af hormonerne, så du skal lade være med at holde den pause. Risikoen for blodpropper er også størst, når du lige begynder at tage pillerne, og vil hele tiden være forhøjet, hvis du lige er startet på dem, siger gynækolog, Christine Felding.

Det er reelt set ikke mange dage en kvinde behøver at være bekymret for, at hun er blevet uønsket gravid. Har du en regelmæssig cyklus, så er det kun muligt for dig at blive gravid på dag 13 og 14 i cyklussen. Sædcellerne kan dog bo i dit underliv i op til tre dage, og det gør, at din reelle mulighed for at blive gravid ligger på dag 10-14-15 i cyklussen. Er din cyklus derimod uregelmæssig og spænder over en periode på 35-40 dage i stedet for 28 dage, så er det straks vanskeligere at regne ud, hvornår du er frugtbar.

Generelt har de fleste kvinder dog en regelmæssig cyklus, hvilket betyder, at du kan tage det mere roligt, hvis du har dyrket ubeskyttet sex. Men det er stadig nødvendigt for dig at bruge nødprævention, hvis kondomet sprænger uanset, hvor du befinder dig i cyklussen.

Brug kondom og p-piller
Den bedste måde at beskytte sig selv på er at bruge en form for prævention ud over kondom, når du ikke er i et fast forhold. Kondomet skal kun bruges, fordi du vil beskytte dig mod kønssygdomme. Det betyder, at du beskytter dig dobbelt, men hellere være på den sikre side.

- Kondom er godt mod klamydia, men ikke mod børn. De er bedst at bruge i et stabilt forhold, hvor kvinden kender sin cyklus, men ikke for de unge, som bruger dem, når de er fulde og til fest, siger Christine Felding.

Skulle uheldet være ude, og du er blevet uønsket gravid, så er fortrydelsespillen Norlevo en sikker nødprævention, hvis du bruger den indenfor de tre døgn, og har kun en usikkerhedsfaktor på 1 procent, hvis den er brugt korrekt. Pillerne er i øvrigt også uden de store bivirkninger, men du skal tage alvorligt, at de er en nødløsning. Din hormonbalance har ikke godt af, at du får en overdosis hormoner i tide og utide.

Hvis du ikke får menstruation til tiden efter at have taget fortrydelsespillen, skal du dog stadig tage en graviditetstest for at blive afklaret med om det befrugtede æg har sat sig fast.

Norlevo er dog ikke den eneste mulighed for at hindre en graviditet kort tid efter, at dit æg er blevet befrugtet. Der findes også den receptpligtige fortrydelsespille ellaOne, som virker i op til 120 timer efter det ubeskyttede samleje. En anden løsning kan også være at få opsat en kobberspiral indenfor syv dage, som vil forhindre ægget i at sætte sig fast i livmoderen. Forhør dig hos din læge om, hvad der er den bedste løsning for dig.

Læs også