https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/januar/nytaar-f.jpg
Træning og kost

Her er de mest populære nytårsforsæt

10. januar 2014
af Redaktionen
foto: shutterstock
Antallet af danskere, der har et nytårsforsæt i år er steget, og rygestop og mere motion topper listen over de mest populære ønsker. Det viser en ny undersøgelse fra www.eQuit.dk.

Nytårsforsætter så i flere år ud til at være dømt ude af danskerne, men nu ser de ud til at have fået et comeback. Hele 48 procent af de adspurgte i undersøgelsen fra den danske e-cigaret webshop eQuit.dk svarer, at de har et nytårsforsæt for 2014 mod 34 procent sidste år.

> Her 5 nye og sjove træningsformer

- Nytårsforsætter har for mange en lidt negativ klang, fordi de forbindes med urealistiske ønsker, der ikke holder længere end til den første uge i januar. Men faktisk viser undersøgelsen, at 57 procent har holdt deres mål fra sidste år, og det er overraskende mange, siger coach og NLP psykoterapeut Mona Lyngby.
Hun synes, det er positivt, at flere danskere har sat sig et mål for 2014.

- Traditionen med at sætte sig ned og evaluere på året der er gået og så formulere nogle ønsker til, hvad man gerne vil opnå, forbedre og lave om på i det nye år ser jeg som en meget vigtig del i dét at udvikle sig og vokse som menneske. Så kan vi kalde det for målsætninger, nytårsforsætter, drømme eller noget fjerde, det er egentlig ligegyldigt. Det vigtigste er, at vi tør stoppe op og faktisk indrømme, at der er noget, vi godt kunne tænke os at ændre eller opnå, siger hun.

> 10 smutveje til et længere liv

Sådan overholder du dit nytårsforsæt

At rygestop og mere motion er blandt de mest udbredte nytårsforsætter overrasker hende ikke. Det er de to største trusler mod vores sundhed, og de to steder, det er mest effektivt at sætte ind i forhold til at leve længere og minimere risikoen for alvorlige sygdomme. Men for at nytårsforsættet skal blive en del af ens livsstil og ikke dø ud efter kort tid, er det meget vigtigt at gribe processen rigtigt an, forklarer hun:
- Skriv dine ønsker ned og spørg dig selv på en skala fra et til 10 hvor vigtigt det enkelte ønske er for dig.

Fokusér på maksimum tre ønsker, ellers bliver det for uoverskueligt. Det undrer mig ikke at kun 24 procent af deltagerne i undersøgelsen fortæller andre om deres mål, for der er et vist pres forbundet med at sige dem højt. Så bliver de pludseligt mere konkrete og man kan blive stillet til regnskab for dem. Men det er ikke desto mindre en rigtig god ide, at gøre det, så din partner, søn, datter eller ven kan støtte og hjælpe, også når det bliver svært. Har du absolut ikke lyst til at dele det med nogen i omgangskredsen, så skal du måske overveje at få professionel hjælp i form af en personlig træner, en coach, et rygestopkursus, en diætist eller hvad det nu kan være. Og så er det også en god ide at sætte dig mange delmål, så du hele tiden kan føle, at du opnår fremgang blot ved det mindste skridt i den rigtige retning.

> Se alle resultaterne fra undersøgelsen her

Læs også